Hrvatski državni arhiv obilježava Međunarodni dan arhiva

Izložba “Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici” otvorena je danas u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), te se tako ta institucija pridružila ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana arhiva na temu “Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministrice vesna Jurić Bulatović podsjetila je da se Međunarodni dan arhiva obilježava od 2008., a Međunarodno arhivsko vijeće za taj je dan odabralo 9. lipnja, datum kada je osnovano 1948. pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Toga dana arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima javnosti žele približiti svoju vrijednost i pristupačnost, važnost dokumenata koji su u njima pohranjeni, važnost načina na koji se oni pohranjuju te predstaviti osobito vrijedne ili rijetko viđene arhivske primjerke.

Izložba koja je danas otvorena u Arhivu obuhvaća materijale povezane s razdobljem Prvoga svjetskog rata poput fotografija Sarajeva nakon atentata, fotografija suđenja atentatorima na Franju Ferdinanda i Sofiju Hohenberg, brojnim dokumentiranim zapisima, ratnim izvještajima i stranicima tadašnjih novina “Sarajevskog lista”, a otvorio ju je jedan od autora izložbe, kustos franjevačkog samostana Svetog Duha u Fojnici u BiH fra Janko Ljubos.

Izložba s dokumentiranim zapisima iz Prvog svjetskog rata sve nas potiče na razmišljanje kako je rat strašno zlo, te je poruka “ljudima u vjeri da se ne bi trebali baviti politikom, već nečim drugim”, istaknuo je fra Ljubos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica HDA Vlatka Lemić istaknula je da se ovom izložbom željelo pridonijeti obilježavanju stogodišnjice ratnih stradanja koje je donio Prvi svjetski rat. Ta značajna obljetnica različitim događanjima obilježit će se diljem svijeta, napomenula je Lemić i najavila da će se događaj na poseban način obilježiti od 26. do 29. lipnja u Sarajevu.

Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u HDA danas će se nastaviti i prigodnom izložbom “1914. u dokumentima HDA-a”, te projekcijom filma “Sarajevski atentat”.

Osim u Zagrebu, Dan arhiva obilježava se i u Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Splitu, Pazinu, Korčuli, Sisku, Bjelovaru, Gospiću, Osijeku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.