Izložba u povodu 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora otvorena u Rijeci

Foto: Thinkstock

Putujuća izložba u povodu 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora pod nazivom “Sve bliža unija – Ostavština ugovora iz Rima za Europu današnjice” otvorena je u subotu na riječkom Korzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba na 12 panela prikazuje povijesne dokumente i fotografije koji svjedoče o nastanku europske ekonomske zajednice, odnosno Europske unije i njezinu proširenju te propitkuje europski identitet i svjedoči o razvoju europskih institucija, uz edukativne sadržaje. Rimski ugovori su Ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice i Ugovor o osnivanju Europske zajednice za atomsku energiju, potpisani 1957. u Rimu.

Cilj izložbe je potaknuti javnost na razmišljanje o međusobnom odnosu zemalja članica, o jačoj ulozi Europske unije na međunarodnoj razini, o jačem sudjelovanju građana Europe u europskom integracijskom procesu te o tome kako će EU odgovoriti na izazove koji su pred njom.

Organizator izložbe je Povijesni arhiv Europske unije i Europski sveučilišni institut u suradnji s Vijećem EU, Europskim parlamentom, Europskom komisijom, Predsjedništvom vijeća ministara Italije, Ministarstva vanjskih poslova Italije i Agencijom ANSA, a u Rijeci je postavljena u suradnji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranju izložbe nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.