Kanadsko-hrvatska koprodukcija poeme ‘Ježeva kućica’

Zagreb, 12.10.2015.- Proslavljena poema Branka Æopiæa "Ježeva kuæica", uskoro dobiva svoju kratkometražnu animiranu verziju, èije je snimanje poèelo ovih dana u Zagrebu i trebalo bi biti dovršeno do ljeta iduæe godine. Na slici Thomas Johnson i Dina Karadžiæ. foto HINA/ Bonobostudio/ ua

Proslavljena poema Branka Ćopića “Ježeva kućica”, uskoro dobiva svoju kratkometražnu animiranu verziju, čije je snimanje počelo ovih dana u Zagrebu i trebalo bi biti dovršeno do ljeta iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režiju i scenarij “Ježeve kuće”, kako glasi originalni naslov priče, potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović, koja se hrvatskoj publici predstavila filmom “Morska bolest” na prošlogodišnjem Animafestu, ističe se u najavi Bonostudija, koji će uz kanadski Nacionalni filmski odbor producirati mnogima omiljenu priču o ježu zaljubljenom u svoj dom.

Cvijanović smatra da je to djelo univerzalnog koncepta, koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela. “Dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno”, ustvrdila je, najavljujući film.

“Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Kanadi, ona i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za film je okupljena afirmirana ekipa s raznih područja – za naraciju je zadužen Rade Šerbedžija, za glazbu Darko Rundek, dok će Tim Allen biti savjetnik za lutke i animaciju Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu. Allen je i stalni suradnik slavnih redatelja na filmovima u tehnici lutka-animacije, primjerice Tima Burtona na filmovima “Mrtva nevjesta” i “Frankenweenie” te Wesa Andersona na “Fantastičnom gospodinu Foxu”.

Jelena Popović, producentica Nacionalnog filmskog odbora, kaže kako “taj biser dječje književnosti univerzalno odjekuje i zato ga žele podijeliti s cijelim svijetom”. “Naš je glavni cilj prevesti osjećaj neizmjerne i duboko usađene ljubavi prema domu međunarodnoj publici, kako maloj, tako i velikoj”, ustvrdila je.

Koproducentica filma, Vanja Andrijević iz Bonobostudija, podsjetila je da je “Ježeva kuća” prva koprodukcija s tim kanadskim studijom u posljednjih četrdesetak godina, još od Zlatka Grgića i njegovih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni filmski odbor (National Film Bord, NFB) je od osnutka 1939. imao pedesetak nominacija za Oscara, a osvojio ih je dvanaest, kao i počasnu nagradu Akademije za doprinos filmskoj umjetnosti.

Hrvatski partner u projektu, Bonobostudio, je u proteklih sedam godina producirao 12 animiranih i eksperimentalnih filmova, pet ih ima u pripremi i jedini je studio u Hrvatskoj koji kontinuirano razvija i snima filmove u tehnici stop-animacije lutaka. Neki od njegovih istaknutijih radova su “Simulacra” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, te “Dove se, amor mio” Veljka Popovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.