Kardinal Bozanić: Ne može se danas u Europi samo ‘oprati ruke’, svi smo pozvani surađivati

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Susret “Izazovi milosrđa: Prihvat i integracija izbjeglica i migranata – Dijalog i Ljubav”, na kojem će biskupi i predstavnici europskih biskupskih konferencija raspravljati o različitim oblicima integracije migranata, predavanjem je u ponedjeljak u Madridu otvorio predsjednik Komisije za migracije Vijeća europskih biskupskih konferencija, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić je, kako je priopćio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, podsjetio na poziv Svetoga Oca Franje da u migrantima gledamo svoju braću i sestre. Papa je u novoosnovanom dikasteriju Rimske kurije za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja imenovao posebnog rukovoditelja odjela, koji će se baviti pitanjima vezanima uz izbjeglice i migrante, kazao je Bozanić.

Državne vlasti trebaju tragati za rješenjima koja uvažavaju dostojanstvo čovjeka

Ocijenio je kako priljev migranata i posljedice koje s njime dolaze mijenjaju lice i izgled Europe, te poručio kako je dužnost politike da pronađe prikladna rješenja za aktualno pitanje migracija. Poželjnim smatra da državne vlasti tragaju za onim rješenjima koja uvažavaju dostojanstvo ljudske osobe, opće dobro, solidarnost i supsidijarnost, naglasivši kako je Crkva uvijek osjetljiva na ljudsku patnju i pozvana reagirati na goruće izazove koje pred nju stavlja trenutno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je u svakoj državi započeta suradnja i koordinacija između državnih struktura i crkvenih udruga, te istaknuo kako je Crkva majka sviju, koja širi kulturu prihvaćanja i solidarnosti, svjedočeći tako svijetu zajedništvo. “Integracija pretpostavlja dvostruko zalaganje”, rekao je Bozanić i dodao kako onaj koji dočekuje i prihvaća treba biti potaknut solidarnošću i ljubavlju, koje čine da u drugome možemo prepoznati potrebitog koji traži pomoć. Pozvan je, dodao je, i prepoznati te poštivati vlastitu kulturu onoga koji kuca na vrata.

Po kardinalovim riječima, za zdravu integraciju nužno je da osoba koja se integrira uspije vlastitim radom i životom u društvu doprinijeti općem dobru, oplemenjujući darove koje joj je Bog udijelio, pri čemu treba izbjegavati getoizaciju i asimilaciju. “Izbjeglička kriza zahtijeva realistički pristup”, rekao je i dodao kako sve europske zemlje ne mogu na isti način odgovoriti na ovaj izazov, jer su velike gospodarske razlike između država EU.

Nijedno društvo ne može osigurati budućnost na temeljima predrasuda i ideologije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić je ocijenio kako nijedno društvo ne može osigurati svoju budućnost na temeljima predrasuda i ideologije. Političke vlasti moraju izvršiti svoju dužnost i hitno provesti sve administrativne radnje u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima, rekao je zagrebački nadbiskup i poručio kako u ovom trenutku nema mjesta nikakvom licemjerstvu, jer su svi pozvani surađivati.

Kardinal smatra kako danas u Europi vlade, institucije Europske unije i društvo općenito te vjerske zajednice ne mogu samo “oprati ruke”, jer su svi na neki način uključeni. Drži i kako bi izbjeglički fenomen mogao za europska društva postati velika prilika da ponovno ispitaju vlastiti identitet i pronađu sve ljudske dimenzije, one duhovne i one koje se nalaze u dubini ljudske osobe.

Po njegovim riječima, u slučaju izostanka kršćana i kršćanskih zajednica u Europskoj uniji, kršćansko društvo koje ljubav provodi u djelo ne bi više postojalo. Zaključio je i kako bi bilo lijepo kada bi oni koji dolaze pronašli svjedočanstvo i navještaj Isusa Krista u zajednicama s jakim identitetom, sposobnim da poštuju i ljube druge, ali i da ljubeći njih navijeste sigurnost da je Krist živ i da daruje puni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.