Kardinal Müller o Stepincu, komunizmu, pobačaju, pričesti za razvedene i ponovno vjenčane osobe…

Foto: Fah

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere održao je u srijedu, 9. studenog konferenciju za novinare u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola na Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje novinara o blaženom Alojziju Stepincu, Kardinal je istaknuo kako je Stepinac dobar primjer u svjedočenju nade i poruke Isusa Krista za cijeli svijet. Izrazio je nadu da će sve laži i klevete o Stepincu biti nadvladane, te poručio kako trebamo slijediti put istine koji će nas dovesti do pomirenja, u ovom slučaju do pomirenja Hrvata i Srba.

Govoreći o pitanju pobačaja, kazao je da naš pogled na svijet mora biti temeljen na naravnom moralnom zakonu. Svaki čovjek, nastavio je Kardinal, ima pravo na život jer je on Božje stvorenje i to ne ovisi o pogledu na društvo ili o politici. Crkva mora biti posve jasna i ne smije činiti nikakve kompromise kada je riječ o tome da život počinje začećem i traje do prirodne smrti.

Kardinal je komentirao i interpretacije apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, rekavši da za bolje razumijevanje valja podsjetiti na Papine riječi o nepromjenjivosti Božjega nauka. Brak nije naš izum – istaknuo je Kardinal dodavši da Crkva nema ovlast promijeniti narav sakramenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o pričesti za razvedene i ponovno vjenčane osobe, Kardinal je kazao kako Crkva ne može prihvatiti one zajednice u kojima je jedan od supružnika već prije sklopio brak. Upozorio je da danas živimo u sekulariziranom društvu u kojem nedostaje katehizacije, vjerski odgoj i obrazovanja, te da svjedočimo mnogim zakonima koji su usmjereni protiv obitelji i braka.

Progovorio je i o Mješovitom povjerenstvu Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

Izrazio je čuđenje zašto su neke osobe protiv kanonizacije, ali također i nadu da će rad Povjerenstva upravo njima pomoći da spoznaju istinu. Ja to tumačim kao jedan poziv našoj pravoslavnoj braći da na njih utječe jedino istina a ne komunistička propaganda koja je uvijek širila neprijateljstvo. Komunisti i danas nastavljaju s lažima i mi znamo da jedna laž generira drugu. Stepinac mora postati simbol zajedništva i približavanja – zaključio je Kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i intervju Hrvatskoj radioteleviziji. Donosimo dio razgovora u kojem je govorio o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca i Međugorju.

“Kao katolički mladić znao sam kardinala Stepinca. Sada sam jako radostan što ga mogu na ovaj način slaviti. To je veliki blaženik i uskoro svetac, veliki muž koji je izrastao iz nacije i predstavlja je. Vjerujem da jako dobro crkva sada ide tim putem priznavanja. Sveti Otac bi htio da on postane i simbolom jedinstva i zbližavanja. Možda je stoga i dobro da su čak neki pravoslavni predstavnici u toj Komisiji. Naravno, ne kako bi se to sada otezalo, nego kako bi se dala prilika da se i nacije zbliže. Jer i s pravoslavnim kršćanima dijelimo bitne sadržaje naše kršćanske vjere i mi smo braća u Kristu, trebamo dati svijetu dobar znak da pripadamo Božjoj obitelji”, kazao je.

Koliko je važna bila njegova odluka da ostane vjeran Papi? Jer, komunisti su mnogo toga nudili…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Komunisti su naravno majstori laži, oni su tadašnjim suđenjem dali primjer do danas kako se istina želi pobijediti lažima, ali Božja istina će se dokazati. Stepinac je mučenik, vjernik, dao je svoj život za Krista.”

Postoji velika nada u hrvatskom narodu da će Stepinac uskoro biti proglašen svetim. Što možete reći o tome?

To ide uz proglašenje svetim, da cijeli narod prepozna svetost jednog čovjeka. U ovom slučaju Božji glas govori i kroz Božje vjernike, kroz narod Božji. Svetac se ne “pravi” odozgor od strane Pape i biskupa, nego vjernički Božji narod prepozna svetost jednog čovjeka, a Crkva naposlijetku Papa potvrđuje to što je Bog svojem narodu priopćio.

Vi ste prefekt važne kongregacije, smijem li Vas pitati o Međugorju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak o ukazanjima je u tijeku, što možete o tome reći. To se ispituje prema uobičajenom postupku, to se ne može jednostavno ubrzati ili skratiti. To jednostavno ide svojim putem. Crkva mora biti sigurna, uvjerena, da ono što se tvrdi o ukazanjima i poruke – da usitinu dolaze od Marije. …Važno je da svaki katolik, i pravoslavci se s nama u tome slažu, da časti Mariju kao Majku Božju i Majku Crkve, da je na osobnu nakanu moli za zaštitu i pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.