Karlovac: prva izvedba ‘Mobitela’ S. Belbela

Kazalište Moruzgva prvom je izvedbom predstave “Mobitel” redatelja Krešimira Dolenčića u subotu u Karlovcu najavilo uspješnu premijeru, koja će se održati u nedjelju u kazalištu Vidra u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumci Nataša Dorčić, Ecija Ojdanić, Dado Ćosić i Iva Babić su crnohumornim izvedbama na daskama karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom predstavili djelo suvremenog katalosnkog dramatičara Sergija Belbela koje se izvodi na mnogim pozornicama svijeta.

Prema reagiranju karlovačke publike, koja je ispunila kazalište, Morzgva ne griješi kada svoju predstavu Mobitel najavljuje kao “poslasticu s kojom će se bežično povezati svaki gledatelj” budući da su se mobilni uređaji uvukli u živote ljudi.

Namećući pitanje što je od komunikacije ostalo, većina teksta napisana je kao niz monologa izgovorenih u mobitel, a četiri lika – dominantna poslovna žena, njen manje dominantan sin, sredovječna žena na pragu depresije i njezina ništa sretnija kći mogli bi se opisati kao disfunkcionalni i egoistični pojedinci, ali jednako tako i kao očajnici kojima bi jedna lijepa riječ ili gesta mogla promijeniti sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Krešimir Dolenčić vjeruje da će se publika zajedno s glumcima propitivati o ovisnosti današnjeg društva o mobilnim telefonima i njihovim instant funkcijama.

“Pozivam sve ljude koji su previše ovisni o telefonima i misle da se život odvija nekom drugom i negdje drugdje da dođu pogledati predstavu, a budući da je takvih – uključujući mene – puno, očekujem puno publike na predstavama koje su pred nama”, rekao je Dolenčić za Hinu.

Prema njegovim riječima, ta je predstava više komedija situacije i karaktera koja nije posebno smiješna jer je cinična. Ona nikoga ne osuđuje i ne proziva, ali predstavlja situaciju bez poziva prema mobilnim mrežama koja traje 75 minuta. Već uobičajeni poziv na gašenje mobitela prije početka predstave izaziva cinični smiješak gledatelja koji isključuju ton, ali ne i mobitel, rekao je Dolenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.