Koncert kao finale humanitarne akcije Korak u život

Ovogodišnjom humanitarnom akcijom “Korak u život” osigurana su sredstva za fakultetsko obrazovanje 35 mladih ljudi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a svečani završetak akcije obilježit će u petak 28. studenoga dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarna akcija “Korak u život” pokrenuta je 2008. na inicijativu Rotary kluba Zagreb Kaptol, s ciljem osiguravanja visokog obrazovanja mladim ljudima koji nakon stjecanja punoljetnosti izlaze iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji.

Akcija je prerasla u jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih na našim prostorima, a njome je dosad u suradnji sa sponzorima osigurano više od 15 milijuna kuna za ukupno 187 stipendista, od čega 35 ovogodišnjih.

U Hrvatskoj svake godine dvjestotinjak djece iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu i ne zna kako dalje, kazao je predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Darko Tipurić na konferenciji za novinare u četvrtak u Lisinskome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Četvrtina te djece ima želju upisati fakultete, u čemu ih već sedam godina Rotary Club Zagreb Kaptol podupire zajedno s čitavim nizom partnera, kako bi mnogi među njima koji imaju potencijala i želje sutra mogli biti dobri i aktivni članovi ovog društva”, istaknuo je.

Akciju od početka podupire i Zagrebačka filharmonija, uz koju su na dosadašnjim dobrotvornim koncertima nastupale neke od najvećih opernih zvijezda današnjice. Koncert se tradicionalno održava u sjećanje na preminulog maestra Vjekoslava Šuteja, jednog od inicijatora akcije i prijatelja Rotary Cluba Zagreb Kaptol, koji je posljednjih godina života bio i šef-dirigent Zagrebačke filharmonije.

Kao i prethodne tri godine Zagrebački filharmoničari nastupit će pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz solistički nastup rumunjske sopranistice svjetskog glasa Elene Mosuc. Koncert će uveličati i Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića s tenorom Sašom Jakelićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch kazao je kako je Filharmonija izuzetno ponosna što svojim sudjelovanjem može pomoći u ostvarivanju plemenitog humanitarnog cilja. “Zagrebačka filharmonija prava je adresa – najbolji s najboljima”, poručio je Boch.

Maestro Ivo Lipanović otkrio je da će program biti “izrazito belkantistički”, pa će tako u prvome dijelu koncerta na programu biti djela Vincenza Bellinija, Gioachina Rossinija i Gaetana Donizettija, dok drugi dio donosi niz arija iz poznatih opera Giuseppea Verdija, “Rigoletta”, “Il trovatorea”, “La Traviate” i “Nabucca”.

Rumunjska operna diva sa švicarskom adresom Elena Mosuc uživa reputaciju jedne od najvećih sopranistica svijeta i kraljice belcanta. Zagrebačkoj se publici već predstavila nekoliko puta, 2001. gostovanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu, te nastupom na koncertu u čast pokojnog maestra Šuteja i na dva humanitarna koncerta, za Zakladu Ana Rukavina i Opera pod zvijezdama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mosuc je kazala kako joj je izuzetno drago što ponovno nastupa u Hrvatskoj. “I sama sam odrastala bez roditelja, s bakom i djedom, po čemu je i moja vlastita situacija na neki način slična situaciji te djece”, kazala je Mosuc. “Svoju današnju karijeru imam samo zahvaljujući svojoj snažnoj ambiciji i profesionalnosti, i to je poruka koju želim prenijeti i tim mladim ljudima”, dodala je.

Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića a izravni televizijski prijenos osiguran je na Drugom programu HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.