Kruna proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH – svečani koncert u Lisinskom

Foto: narod.hr

U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održava se večeras svečani koncert pod nazivom “Moja domovina”. Koncert je svojevrsna središnja proslava obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske. Na koncert su došli predsjednici Vlade i Sabora, te predsjednica države, svi ministri iz Vlade RH, potpredsjednici Sabora, predsjednik Ustavnog suda, pojedini bivši članovi Vlade nacionalnog jedinstva, crkveni vjerodostojnici, predstavnici braniteljskih udruga, a u ime udruge U ime obitelji na koncert je pozvana i dr. Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se nazočnima premijer Andrej Plenković poručio je kako je, pripremajući se za koncert – čitao dio arhive prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovu korespondenciju s akterima međunarodne zajednice. “Njegova ljubav i elan te velika državnička vještina hrvatske diplomacije dovela je do renesanse hrvatske države”, poručio je Plenković. Posebno je zahvalio braniteljima čija je žrtva utkana u to postignuće. “Danas mislim da kao društvo moramo težiti istini o našoj prošlosti, moramo dijalogom rješavati probleme svakodnevice i moramo graditi konsenzus o razvojnim gospodarskim smjernicama hrvatske budućnosti”, poručio je premijer koji je svoje izlaganje završio riječima: Živjela Hrvatska!

“Okupili smo se da proslavimo datum kada smo dobili političku potvrdu za pravednu obranu naših domova i silnih žrtava koje su podnesene, datum koji je značio povijesnu prekretnicu nakon teškog puta do prepoznavanja i priznavanja Hrvatske kao međunarodnog subjekta. Euroatlantski u potpunosti integrirana Hrvatska danas je vjerodostojan partner i jamac stabilnosti i mira u ovom području Europe. Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske nam daje i vjeru i nadu da ćemo moći prijeći svaku prepreku. U spomen na sve koji su samostalnost platili svojim životom, u čast svih koji su ranjeni, onih kojima nedostaju bližnji – stvorimo zemlju kakvu su oni sanjali”, poručio je, između ostalog, predsjednik Sabora Božo Petrov.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je 15. siječnja 1992. slavan dan u hrvatskoj povijesti, datum kojemu je doprinos dao svaki državljanin i državljanka RH i svi pripadnici nacionalnih manjina koji su branili našu zemlju. Odala je posebno poštovanje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu čija nas je vizija i hrabro, kako je rekla, “povela u ostvarivanje onog u što je malo tko vjerovao – konačne pobjede”. “Gledamo u to kakvu Hrvatsku želimo – prva nam je zadaća osigurati dobrobit mladih u Hrvatskoj. Imamo, slavnu prošlost, geografski položaj, prirodne resurse i što je najvažnije – marljive i dobre ljude. Idemo to iskoristiti u gradnji bolje budućnosti za sve”, poručila je predsjednica. “Nastavit ćemo graditi dobrosusjedske odnose, ali također nećemo dopustiti nikome da revidira našu prošlost i etiketira Hrvatsku raznim imenima. Hrvatska je država koja mora biti država zajedništva”, dodala je Grabar-Kitarović. Svoje je obraćanje završila riječima: “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čast velikog jubileja nastupaju Zbor i Orkestar Opere HNK iz Zagreba i Zbor Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića i Ozrena Bilušića i izvode djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse.

Foto: narod.hr
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Po završetku svečanog koncerta očekuje se vatromet kod fontana, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.