Lijevi mediji i komentatori hvale Plenkovića radi Obuljen

Foto: fah

“U prošlom smo Vladi imali mantru reforme, a sada imamo mantru stabilnosti”, rekao je u emisiji Otvoreno HRT-a, urednika Domagoja Novokmeta, kolumnist Tomislav Klauški, nakon što smo saznali imena ministara. Njegove poteze vidi kao uklanjanje ekstremne desnice iz HDZ-a i smatra da će Plenković učiniti sve da vladu održi četiri godine, a tome bi mu moglo pomoći što u Vladi nema Bože Petrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klauški smatra da je Plenkovićeva vlada anti-Karamarkova vlada. “Oni koji su se hvalili da su njegovi prijatelji više nisu ministri. Tome u prilog ide i činjenica da je mandatar Milijana Brkića postavio u Sabor, a ne u Vladu”, smatra Klauški. Što se tiče buduće ministrice Obuljen, kolumnist smatra da se tim imenovanjem Plenković pokazao dosta čvrst.

I nije jedini koji hvali Plenkovića na temelju ovog poteza – čine to gotovo svi lijevi mediji i komentatori.

”Ovo je bio pokušaj da se zadovolji javnost i da se nahrane struje unutar samog HDZ-a. Da se zadovolji šira kulturna javnost i da se međunarodnoj zajednici pošalje poruka da Hrvatska neće putem Mađarske i Afganistana, putem intenzivne kelrifikacije”, rekao je kolumnist 24 sata Boris Rašeta u programu N1 televizije. ”To je sve sadržano u imenovanju Obuljen – to je snažna poruka gradu i svijetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Plenković je u svakom slučaju pojava koje se ljevica mora najjače plašiti. Način kako je popunio kadrovsku križaljku, da su ostali nezadovoljni samo stanari oblaka, poput Glasnovića je majstorski”, kazao je Rašeta.

Kolumnisti Jutarnjeg lista u istom tonu

Boris Vlašić tako piše: “Politički je bliža desnici, no njena je profesionalnost takva da se zbog nje lijevi umjetnici nikada neće osjetiti progonjenima, niti trebaju brinuti da će im područje kulture pod državnim ustrojem predstavljati nešto nedostižno. Njen je profesionalizam puno iznad njenih političkih simpatija.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelena Lovrić navodi: “Nina Obuljen sigurno neće biti najvažnija ministrica buduće Vlade, ali njenim odabirom Andrej Plenković poslao je najsnažniju moguću poruku. Poruku o svojoj liderskoj odvažnosti, koja se nerijetko znala dovoditi u pitanje, o tome da se neće dati ucjenjivati, nego će preuzeti odgovornost i, hajci unatoč, stati iza ljudi koje smatra vrijednima povjerenja.”

Pohvale od onih koji više ne dobivaju novac

“Sa tugom i gorčinom u srcu svekolikom čitateljstvu objavljujemo da je naš najdraži doktor i neprežaljeni ministar Zlatko Hasanbegović odbačen kao pas, maltene ostavljen kod kontejnera dok obitelj bezbrižno putuje prema moru. Svjetski centri moći, mrzitelji svega što je hrvatsko, isposlovali su da novo vodstvo HDZ-a prisili doktora Hasanbegovića da dužnost ministra kulture prepusti stanovitoj Nini Obuljen. Zlatko, Lupiga je uz tebe! Volimo te Zlatko, ludo zaigrana!”, objavio je na svojoj Facebook stranici portal Lupiga.com, poznat po tome da je prije dolaska ministra Hasanbegovića redovito dobivao novac iz džepova građana Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

lupiga

Sličan portal, koji je također dobivao novac od Ministarstva kulture dok ministar nije postao Zlatko Hasanbegović, crol.hr na Facebooku napada Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji jer se usudila objaviti svoje mišljenje..

“Markićkino razočaranje odabirom Nine Obuljen Koržinek za ministricu kulture toliko je golemo da će zanemariti i elementarnu matematiku po principu “ako prođe-prođe” jer dosad je shvatila kako među njezinim obožavateljima ima dovoljno onih koji bi joj bezrezervno povjerovali da im kaže i kako je Zemlja ravna ploča, pa valja podsjetiti i ponoviti koliko je to točno preferencijalnih glasova dobio Hasanbegović.
[P.S.] Neprofitni mediji su postojali i prije 2013., kad je objavljen prvi natječaj Ministarstva kulture, a postojat će i poslije, iako iza njih ne stoje veliki nakladnici, moćne političke ili crkvene strukture i ne financiraju ih velike tvrtke, pa će Željka Markić, ma koliko se trudila, taj trn iz oka malo teže izvaditi”, napisali su.

crol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga Saša Leković hvali…

Saša Leković, predsjednik HND-a je također komentirao ovu temu na svom Facebook profilu.

“Čovjeka se cijeni po znanju, iskazanim namjerama, pokazanom trudu i na kraju, ali nikako najmanje važno – po rezultatima rada. To vrijedi i za ministre.

Dakle, kakva će ministrica kulture biti Nina Obuljen tek ćemo vidjeti. No, njezin životopis nedvojbeno ukazuje na to da je za ministarsko mjesto na svaki način neusporedivo kvalificiranija od svog prethodnika.

On to očito ne misli. Na kraju svog kratkog a predugog mandata imenovanje nasljednice komentirao je izjavom tipa „zna se kojem ona društvu pripada“.

Time je, kao i obično, Zlatko Hasanbegović rekao o sebi više nego o onome kojega je htio uvrijediti. Gdje on pripada sasvim je jasno. U povijest u kojoj će ostati zabilježen kao najnekulturniji ministar kulture koji se Hrvatskoj ikada dogodio”, napisao je Leković na Facebooku.

lekovic

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.