Mađarska revolucija 1956.: Tito je Imru Nagya izručio Sovjetima

Mađarska revolucija 1956. godine je naziv za ustanak protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva, koji je trajao od 23. listopada do 10. studenog 1956. godine. Vođa pobune bio je mađarski premijer i reformist Imre Nagy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to najhrabriji čin jednog potlačenog naroda od završetka Drugog svjetskog rata. Mađarski narod više nije mogao trpjeti okupaciju Rusa, te strahovladu i teror nečovječnog sustava kakav je bio komunizam.

Početak ustanka i njegov tijek

Studenti i radnici izašli su 23. listopada 1956. na ulice Budimpešte, kako bi prosvjedovali protiv staljinizma i prisutnosti sovjetske vojske. Prosvjednici su mahali nacionalnim zastavama s kojih su bili izrezani komunistički simboli ostavljajući okrugle rupe u sredini zastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada vladajući komunistički režim raspao se za manje od tjedan dana. Nije imao nikakvog uporišta u narodu, već samo u komunističkoj partiji i Crvenoj armiji koja se nalazila u Mađarskoj kao okupatorska vojska.

Mnoštvo je zapalilo cjelokupnu literaturu koja se nalazila u zgradi partijskog glasila. Po zidovima su ispisane parole “Rusi van!”.

Tijekom nekoliko dana slobode, kada je stanovništvo živjelo punim plućima, posvuda u gradu uništavali su se simboli komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još tijekom prvih prosvjeda rastavljen je Staljinov kip, simbol diktature, okupacije i stare komunističke vlasti. Nova mađarska vlada počinje provoditi oslobađanje društva od užasa komunizma koji je odnio na tisuće života i uništio brojne mađarske domoljubne obitelji. Mađari najavljuju kako želi istupiti iz Varšavskog pakta i proglasiti neutralnost poput Austrije.

Te promjene su bile alarm za totalitarnu vlast u Kremlju i ortodoksne komuniste u Mađarskoj. Stoga partijski sekretar János Kádár, domaći izdajnik, napušta Budimpeštu i na istoku zemlje osniva tzv. radničku revolucionarnu vladu te poziva sovjetske trupe da pruže ‘bratsku pomoć’.

Posljedice gušenja ustanka i brutalnost osvete komunista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi 4. studenoga ulaze u Budimpeštu. Počinju neravnopravne borbe između tenkova koji pucaju na sve što se miče i boraca za slobodu naoružanih samo lakim i improviziranim naoružanjem. Mađarski domoljubi su pokazali nevjerojatnu hrabrost braneći glavni grad od okupacije Rusa.

Grad je teško oštećen, a ubijeni su i ranjeni deseci tisuća Mađara. Na tisuće ih je uhićeno i deportirano u ‘bratski SSSR’.

Oko 250 000 disidenata prebjeglo je preko najbliže granice, u Austriju ili Jugoslaviju. 

Imre Nagy i dio vlade sklonili su se u jugoslavensko veleposlanstvo, ali ih je Tito na kukavički način izručio Sovjetima. Svi su internirani u Rumunjsku i ondje smaknuti. János Kádár, između ostalog na Titov savjet, postavljen je za premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećanje na žrtve

Mađarski ustanak pokazao je da se komunizam u Europi sa slobodarskom tradicijom ne može održati samo pomoću propagande, već je potrebna i uporaba sile i zastrašivanje običnog čovjeka.

Ovih dana Mađari se s pijetetom sjećaju hrabrih ustanika za slobodu koji su položili svoj život u neravnopravnoj borbi sa komunistima i okupatorima. To može poslužiti kao primjer svim okolnim narodima, pa tako i hrvatskom, i znak sjećanja na nevino stradale i poginule u užasnim sistemima 20. stoljeća – komunizmu, nacizmu i fašizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.