Cvjetnica- simbolika maslinove grančice

Foto: Thinkstock

Maslina je suptropska zimzelena biljka od čijih plodova uživaju mnogi. Najpoznatiji proizvod dobiven iz plodova masline je ulje koje se koristi u prehrambene, kozmetičke i druge svrhe. Maslina je mnogo puta spominjana u bibliji, te je prisutna i u obredu slavljenja posljednje korizmene nedjelje- Cvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslina je simbol mira, čistoće, Božje providnosti i brige za ljude, simbol snage. U Starom zavjetu, nakon četrdeseterodnevne kiše i potopa koji je Bog pustio na zemlju, Noa je pustio golubicu kako bi vidio nazire li se kopno. Golubica je donijela maslinovu grančicu u kljunu što je bio znak Božjeg pomirenja s ljudima.

Isus se pred smrt ‘znojio krvavim znojem’ na Maslinskoj gori gdje je molio okružen mnoštvom maslina. Prema tome, maslina je znak muke i slave. Na Cvjetnicu se na svetoj misi čita Evanđelje po Marku, gdje se opisuje Muka Isusova. Prema predaji Isusov križ bio je napravljen od maslinova i cedrova drva. Na slikama s prikazom ukazanja anđela Gabrijela Djevici Mariji, vidi se kako anđeo u ruci ima maslinovu grančicu.

Na dan Cvjetnice masa oduševljenih ljudi dočekala je i pratila Isusa na njegovom putu iz Betanije (hebr. kuća milosrđa) u Jeruzalem (hebr. grad mira). Pri tome se nosili maslinove i palmine grane, rasprostirući čak i svoje haljine, pjevajući i kličući hebrajskom kralju i Mesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome su klicali: „Hosana sinu Davidovu!“, što je stari hebrejski zaziv koji znači „Daj spasi, sine Davidov!“

Prema opisanoj Novozavjetnoj gesti, na Cvjetnicu vjernici nose maslinove grančice na obred Svete mise. Maslina se blagoslovi i stavi se u kuću. Kad se masline osuše svećenik ih spali i njima posipa vjernike na Čistu srijedu, Pepelnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.