Ministarstvo kulture opet pristrano – dodijelilo financijska sredstva uglavnom lijevoliberalnim portalima

Foto: Fah

Ovih dana Ministarstvo kulture objavilo je rezultate prvog kruga Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, koji je trajao od 20. svibnja do 10. lipnja 2015. godine. Na njega je pristiglo 90 prijava od kojih je jedna bila nevaljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je prijave ocjenjivalo na temelju ranije utvrđenih i propisanih kriterija  (prvih sedam kriterija u prvom krugu: doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih grupa, doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima, različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi, doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i politički moćnih, Informativna širina komunikacije, kontekstualna dubina komunikacije), uzimajući u obzir minimalnu zastupljenost po različitim tehnološkim platformama (najmanje po jedan televizijski, radijski, internetski i tiskani medij).

Ministarstvo je za drugi krug natječaja odabralo 43 postojeća medija i tri nova medijska projekta. Rezultati ovog natječaja gotovo su identični prošlogodišnjem: isti mediji su dobili državne novce i ponovljena je ista apsurdna situacija čudnih i pristranih kriterija za dodjelu javnog novca kao i prije godinu dana. Pri vrhu liste su isključivo lijevoliberalni portali poput halter.org, forum.tm, lupiga.com, libela.org, voxfeminae.net, crol.hr, muf.com.hr itd. Dalje vjerojatno znate i sami.

Radi se redovito o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz trenutnu vladajuću garnituru uz intenzivno promicanje ideologije koju većinski dio stanovništva i poreznih obveznika ne zastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se očito ponoviti prošlogodišnja situacija kad je tadašnji predsjednik povjerenstva u kojem su sjedili Zdenko Duka, Mima Simić, Nina Ožegović (tada u sukobu interesa), Agata Juniku, Đurđica Klancir, Krešimir Krolo i Marko Pekić. Prošle godine izbio je i skandal jer je jedan od dobro ocijenjenih portala ustvari bio kukavičje jaje koje je novinar Tomislav Galović podmetnuo Povjerenstvu za ocjenjivanje projekata i time prokazao kompletnu indolenciju članova povjerenstva koji se očito nisu ni potrudili provjeriti što koji projekt ima za cilj i tko iza njega stoji. Zaključilo se da je rang lista napravljena ili po principu Pavlovljevog refleksa, ili, što je vjerojatnije, da se radi o običnoj namještaljki i podjeli državnog novca rodbini, prijateljima i znancima i svim veselim svatovima… Zdenko Duka tada se nije uznemiravao nego je samo rekao: “dobit ćete novac kada ‘vaši’ dođu na vlast”.

Očito, kako nije bilo promjene vlasti, i dalje isti dobivaju enormna sredstva. Kompletan popis onih koji su prošli “strogu selekciju” budnog oka Povjerenstva imenovanog od Ministarstva kulture možete pročitati ovdje.

Obrazloženja zašto nisu prošli određeni projekti, među inima i narod.hr., možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.