Misa zadušnica za Antu Paradžika

Foto: Sisačka biskupija

Misu zadušnicu povodom 25. godišnjice smrti Ante Paradžika, dopredsjednika Hrvatske stranke prava i osnivača i prvog načelnika Ratnog stožera Hrvatskih oružanih snaga HOS-a, predvodio je u srijedu 21. rujna u 19 sati u sisačkoj katedrali biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koncelebraciji bili su kancelar msgr. Marko Cvitkušić, supsidijar katedralne župe preč. Milan Begić, vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica i vlč. Tomislav Vučur.

U homiliji podsjetivši na život pokojnika biskup je rekao da nitko ne može osporiti da ga je resila iznimna hrabrost i želja da se bori za slobodu svoje Domovine.

„On je i taj dan, prije svoga ubojstva, na tribini u Križevcima rekao: ‘Dajmo sve od sebe da pobijedimo. Ako ovaj rat izgubimo, nikada na ovim prostorima neće biti Hrvata… naši neprijatelji sve uništavaju što je hrvatsko… Pobijedit će Hrvati… ako nas neće biti, znajte da će naša djeca živjeti u toj žalosnoj, dok se ne zaborave poginuli, ali u slobodnoj hrvatskoj državi… uskrsnut će slobodna i nezavisna država Hrvatska. Zato budimo ponosni što smo vojnici hrvatskoga naroda… Plačimo, ali te suze nek’ ne budu suze tuge nego suze radosnice jer je došao čas kad se možemo boriti za Hrvatsku. I ja sam ponosan što sam na čelu Hrvatskih oružanih snaga koje se bore za nezavisnu državu Hrvatsku…’Iz ovih nekoliko rečenica jasno se vidi koju je snagu duha imao Ante Paradžik, kakva je hrabrost izbijala iz svake njegove riječi, kako je bio spreman žrtvovati se za svoj narod i za Domovinu“, poručio je biskup te dodao da su, doista, mnogi pripadnici HOS-a dali svoje živote za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku i kako nitko nema pravo prezirati njihovu žrtvu i njihovu prolivenu krv. „Bili su to iznimno hrabri ljudi, spremni na sve, samo da pobijede neprijatelja. A ne zna se ni za jedan njihov počinjeni zločin, što je također veoma važno. Kada danas govorimo o hosovcima i njihovom doprinosu obrani i oslobađanju Domovine, treba znati da su oni – bez obzira na nastanak unutar jedne stranke, HSP – postali priznata, dakle legalna komponenta Hrvatske vojske, te i njihovi znakovi i pozdravi pripadaju legalnom znakovlju HV. Zato su posve neutemeljeni pozivi da se zabrane i kažnjavaju oni koji ih nose i upotrebljavaju. Ne mislim tu samo na pjevača Marka Perkovića Thompsona, nego i na Jean-Michela Nicoliera, Irca Thomasa Crowleya, Stojana Vujnovića Srbina, i tolike druge koji su svoje živote žrtvovali za Hrvatsku. Tko dakle želi osporavati HOS, neka pazi da ne prezre krv tih hrabrih i nevinih mladih ljudi koji su poginuli za Hrvatsku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je rekao i kako je pokojni Ante imao veliku vjeru da će Hrvatska u Domovinskom ratu pobijediti.

„On je rekao i ovo: ‘Mi pobijedit možemo samo u jedinstvu… Pobijedit će Hrvatska… Danas je komunizam najjači u Hrvatskoj… a hrvatski narod nije komunistički, hrvatski je narod katolički…’ Iz ovih riječi se također vidi kako je duboko osjećao opasnost što je komunistički duh još uvijek jak u Hrvatskoj. Rekao bih, kako tada, tako i sada. Ipak neke stvari se pomiču na bolje. Vjerojatno će trebati pomrijeti generacija u kojoj su s rodoljubima zajedno živi i izdajice. No, njega je stajao glave takav stav, otvoreno protivljenje udbi, kos-u i komunizmu“, ustvrdio je biskup.

misa-zadusnica-ante-paradzik_mg_1158

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o pročitanom Evanđelju koje donosi Isusov poziv Mateju biskup je podsjetio kako je Sveti Matej bio carinik kada ga je Isus pozvao za svog apostola.

„Predaja nam govori da je taj sveti apostol poslije Duhova i progona kršćana iz Jeruzalema otišao u Arabiju i Etiopiju gdje je navješćivao Evanđelje, a u Salermu mu se čuvaju relikvije. Naši su mučenici, hrvatski branitelji koji su poginuli u Domovinskom ratu, među koje svakako pripada Ante Paradžik, bili spremni napustiti svoju sigurnost i iz ljubavi prema Domovini prihvatiti rizik i vlastite smrti. Bog ih je obdario izvanrednom hrabrošću, koja je bila plod velike ljubavi prema Domovini kad je ona bila napadnuta i ugrožena, te su s velikim ponosom i rado pošli braniti ju. Za to nisu ništa željeli, nisu računali ni s kakvim povlasticama. Željeli su samo jedno: već jednom da i Hrvati budu slobodni i samostalni, da žive u miru kao i svi drugi narodi. ‘Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni’, kaže Knjiga mudrosti. Ante i toliki drugi poginuli su, ali naša je Domovina slobodna. Nije još onakva kakvu je sanjao heroj i domoljub Ante Paradžik, ali on je dao sve za nju, i to s velikom vjerom i hrabrošću želeći da Domovina bude slobodna i sretna. Bog neka nagradi tu njegovu veliku ljubav i njegovu žrtvu, neka naš hrvatski narod blagoslovi jer sigurno toliki nevini životi nisu uzalud pali“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.