Moderna galerija u Zagrebu nudi bogate izložbe

Zagreb, 31.7.2015 - Moderna galerija u sklopu manifestacije Dugi petak na Lenucijevoj potkovi, kada je s povoljnijom cijenom ulaznica otvorena do 22 sata naveèer, uz stalni postav ovog æe petka predstaviti sliku "Svjetlonoše Luciferi" iz 1929. bugarskog slikara Georgesa Papazoffa, kao prvu u nizu svog novog izložbenog projekta "U fokusu". Na fotografiji dio stalnog postava. foto HINA/ Moderna galerija/ iš

Više od devet tisuća posjetitelja posjetilo je od otvorenja, 6. listopada, izložbu “Izvan granica postojanja” Ernsta Barlacha i Käthe Kollwitz, retrospektivni pregled stvaralaštva dvoje najznačajnijih njemačkih ekspresionista s početka prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 29. studenoga, a priliku da je pogledaju posjetitelji će imati u sklopu manifestacije Dugi petak na Lenucijevoj potkovi, 27. studenog, izvijestila je Moderna galerija, koja će na taj dan biti otvorena do 22 sata.

Stalna postava: Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. st

Uz retrospektivu, po sniženoj cijeni ulaznica u večernjim satima posjetitelji će moći razgledati i stalni postav Moderne galerije “Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. st”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S više od stotinu i pedeset izložaka izložba Ernsta Barlacha i Käthe Kollwitz ne daje samo retrospektivni pregled cjelokupnog opusa oboje umjetnika, već zrcali i njihov sadržajni dijalog sa sadašnjošću”, ističe se u najavi.

“Radovi oboje umjetnika nikada nisu u proturječju, već se međusobno nadopunjuju i proširuju, a na dirljiv nam se način obraćaju sve do danas. U njima su pohranjene i aktualne debate oko društvene odgovornosti, siromaštva i bogatstva, empatije i političkog angažmana, kao i čovjekova potraga za smislom u stvarnosti rastrganoj globalnim krizama”, dodaje se.

Retrospektiva u Zagrebu ostvarena je u suradnji Ernst Barlach Museumgesellschaft iz Hamburga i njome Moderna galerija obilježava 110. obljetnicu kontinuiranog rada na predstavljanju nacionalne i svjetske likovne umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalni postav u historicističkoj palači Vranyczany obuhvaća više od 750 modernih, modernijih i najmodernijih djela slikara, kipara, medaljara i umjetnika novih medija koja svjedoče o vrhuncima hrvatske likovne umjetnosti od 19. do 21. stoljeća.

U više problematskom no kronološkom postavu, prikazane su sve važne pojave, fenomeni, pokreti i pojedinci koji su gradili moderni nacionalni povijesno-umjetnički profil, zaključno s majstorskim djelima suvremenih autora koja afirmiraju hrvatsku likovnu umjetnost na europskoj sceni.

Izložena su djela istaknutih umjetnika, od klasika Vlaha Bukovca, Mate C. Medovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića do predstavnika konceptualne umjetnosti, umjetničke fotografije i video-arta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fundus Moderne galerije je s više od 9800 djela najbogatija zbirka hrvatske likovne umjetnosti novijega doba, a njezin stalni postav funkcionira kao antologija lijepih umjetnosti i mjesto za proučavanje hrvatske likovne scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.