Mrak-Taritaš predstavila program “Zagreb, grad kulture” – prisjetimo se drugih HNS-ovih kulturnih podviga

Foto: fah

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš i ljudi iz njezina izbornog stožera ljuti su na kolege iz SDP-a koji u medijima licitiraju s podjelom fotelja kao preduvjetom da podrže njezinu kandidaturu. Gotovo svakodnevno iz SDP-a se u medije plasiraju priče kako je njihov uvjet podrške Mrak Taritaš taj da nakon njene eventualne pobjede SDP-ovac bude šef Holdinga, da SDP ima jednog dogradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine te da na zajedničkoj izbornoj listi na zagrebačkim izborima omjer bude 5 prema 1 u korist SDP-a, javlja Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica zagrebačkog HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš, kao kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu, predstavila je u utorak program “Zagreb, grad kulture”, u sklopu kojeg, između ostalog, predlaže osnivanje samostalnog Gradskog ureda za kulturu i rekonstrukciju sustava financiranja kako bi se povećao udio sredstava namijenjen projektima u kulturi i kreativnim industrijama.

Poručivši da kultura može i treba biti pokretač razvoja, Mrak-Taritaš kao način kako to postići ističe korištenje mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, poticanje međusektorske suradnje između kreativnog sektora i gospodarstva i povećanja broja međunarodnih projekata te poticanje mobilnosti umjetnosti.

Predstavljanju programa nazočio je i glumac Goran Navojec, član nedavno oformljene inicijative “Puk’o nam je film”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Afera HAVC: Inicijativa “Puk’o nam je film” o svemu pomalo, ali bez ograde od korupcije

HNS i kultura

Posebno neslavno razdoblje vladavine Kukuriku koalicije (2011.-2016.) predstavljaju dva mandata u Ministarstvu kulture, od kojih su oba završila istraživanjima USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva od njih je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, poznata po nizu afera, dok ju je, također na prijedlog HNS-a, tijekom zadnje godine mandata zamijenio nestranački Berislav Šipuš.

Sukob interesa: Pokrenuti postupci protiv Zlatar Violić, Keruma i Sandre Jakelić

Kao što smo već pisali, jako puno je trebalo da ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podnese ostavku. Navela je tada da prihvaća odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričava se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalazu Državne revizije za 2013., u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava.

Upravni sud potvrdio – Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Tijekom dvije godine novac sa službenih kreditnih kartica je podizan u gotovini. Tek naknadno je vraćan na račun Ministarstva, a na takav način se službena kartica ne smije koristiti s obzirom kako ona služi samo za pokrivanje troškova. Zanimljivo je kako revizija kaže da je novac koji je tako posuđen 2013. godine, vraćen tek lani u lipnju, kada je revizija ušla u Ministarstvo. Drugim riječima, nakon što je postalo jasno da će se skandal otkriti.

Spominje se i uzimanje predujmova za putne naloge – uzeli bi novac za putovanja, ali kako su stvarni troškovi bili manji, nisu ga vraćali u Ministarstvo u propisanim rokovima. Navodno je jedna od zaposlenika, koji su na kraju 2013. dugovali 152.000 kuna, bila i ministrica Zlatar Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podignuta optužnica protiv bivšeg HNS-ovog ministra kulture Berislava Šipuša

Šipuša se pak tereti da je kao njezin zamjenik, a potom i ministar kulture, od srpnja 2012. do travnja 2015. za osobne potrebe podigao najmanje 19.972 kuna, koji je beskamatno koristio.

Osim toga je poslovnim kreditnim karticama u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996 kuna.

Šipuš je dio tako korištenog novca vratio višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, dok je za najmanje 89.000 kuna ostvario nepripadnu imovinsku korist, za koliko je oštetio državni proračun Republike Hrvatsku.

Istraga protiv HNS-ovaca Zlatar Violić i Šipuša zbog podizanja novca s računa Ministarstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.