‘Muž, otac, branitelj’ – predstava o Stepincu i predstavljanje knjige ’58 – HOS u obrani Vukovara’

„Muž, otac, branitelj“ tema je drugog dana kršćanske uljudbe održanog u petak 15. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu.
U prvom popodnevnom dijelu prikazana je predstava „Alojzije Stepinac – život i djelo“, koju su pripremili mladi više sisačkih župa predvođeni autoricom teksta vjeroučiteljicom Nikolinom Milatović, te predstojnicom Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smiljom Čirko. Predstava je nastala na inicijativu biskupa Košića, a kroz glavni motiv, Stepinčevo geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam“, za cilj ima predstaviti uzoran život blaženika od dječje dobi, preko mladosti, svećeničkog života sve do smrti, te promovirati inicijativu za proglašenje kardinala Stepinca svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večernjem dijelu programa održano je predstavljanje knjige „58 – HOS u obrani Vukovara“, a o kojoj su tom prigodom govorili predsjednik Savjeta Predsjednice RH za branitelje Ante Deur i autor Damir Markuš.

Na početku goste je predstavila voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Kornelija Marović, a uz sisačkog biskupa Vladu Košića i kancelara Biskupije mons. Marka Cvitkušića predstavljanju su nazočili i brojni branitelji, te roditelji, supruge i djeca poginulih i nestalih sa sisačkog i petrinjskog područja.

Na početku Markuš je zahvalio biskupu Košiću i voditeljici Ureda Korneliji Marović na pozivu i prilici da se u Sisku predstavi ova knjiga koja priča o obrani Vukovara i herojima iz HOS-a i koja je napisana kako se istina o njima i njihova žrtva nikada ne bi zaboravile. „Bez tih mladića i muškaraca, junaka koji su danas redom zaboravljeni, bez njihova junaštva, Domovinski rat bio bi još krvaviji i još pogubniji za nas Hrvate. Nitko o nama nije nikada ništa pisao ni govorio, te sam vidio da ću, iako nisam pisac, morati to sam napisati. Bila bi to ogromna šteta da se nije zapisalo na papir što smo to mi prošli te jeseni 1991. godine. Mi, koji smo sudjelovali na toj krvavoj bojišnici, dužni smo kao svjedoci vremena ostaviti budućim naraštajima istinu, o načinu ratovanja u Vukovaru, njegovim žrtvama i brutalnostima kroz koje su prolazili civili i branitelji. Ako nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo i dosta su nam drugi pisali povijest, zato nam i je danas ovako“, rekao je Markuš te je pozvao sve branitelje da zapišu svoja sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o naslovu knjige autor je rekao da on jednostavno označava broj dragovoljaca HOS-a koji su otišli braniti Vukovar. „Kroz nas pedeset i osam zapravo je cijela Hrvatska branila Vukovar, bili smo Hrvatska duša u malom, ali među nama bilo je i branitelja iz BiH te Francuske.“, rekao je Markuš te u nastavku opisao svoj ratni put. „Nas pedeset i osam otišlo je krajem rujna 1991. na vukovarsku bojišnicu, a s nama je bio heroj i ponos HOS-a Francuz Jean Michel Nicolier. Dio skupine, 14 heroja, otišli su po zapovijedi u Bogdanovce, a nas 44 ostalo je u dijelu Vukovara na Sajmištu. U borbama na Sajmištu i Bogdanovcima poginula je gotovo polovica pripadnika HOS-a, a gotovo svaki preživjeli bio je ranjen po nekoliko puta… Od nas 44 na Sajmištu, ostalo nas je osam, koji smo, uglavnom izranjavani, bez oružja i municije, krenuli u proboj 17. studenoga i uspjeli doći do slobode, do Vinkovaca. Sam Bog nas je vodio, jer ni do ovoga trenutka mi nije jasno kako smo to uspjeli. Tek danas nakon toliko godina kroz srpske dokumente postaje vidljivo ono o čemu smo mi cijelo vrijeme govorili. U obrani grada sudjelovalo je oko 1800 hrvatskih branitelja, a srpskih snaga, JNA s crvenom zvijezdom i četnika s kokardama na čelu, u obruču Vukovara bilo je 80 000“.

Autor je istaknuo i kako posebnu važnost knjizi, daje 107 fotografija snimljenih u Vukovaru i Bogdanovcima u rujnu, listopadu i studenome 1991. godine. Snimali su ih HOS-ovci i drugi branitelji na kojima je većina uglavnom nasmijanih branitelja što ih gledamo pred sobom, poginula. Markuš je rekao i kako u svojoj knjizi uz hrvatske izvore koristi i dijelove knjige neprijateljskog vojnika, koji je čitavo vrijeme ratovao na Sajmištu te tako čitatelji imaju bolji uvid u to kako se branio Vukovar i kako je napadala srpsko-četnička banda i jugo vojska.

Predsjednik Savjeta Predsjednice RH za branitelje Ante Deur rekao je da je važnost ove knjige nemjerljiva i kako je promicanje istine o Domovinskom ratu i njegovim herojima od iznimne važnosti za budućnost Domovine i budućih naraštaja. Deur je i progovorio o svom ratnom i životnom putu te snazi vjere. „Kada sam odlazio u rat Domovina mi je bila na prvom, a Bog na drugom mjestu. Danas, kao otac sedmero djece pokušavam odgojiti svoju djecu tako da im je Bog na prvom mjestu, a Domovina na drugom. Kroz Boga oni će imati Domovinu ali će i njihov život biti drugačiji, lakše će s vjerom podnositi sve životne teškoće. Prošavši Domovinski rat i Vukovar osim što sam shvatio da čovjeku Bog mora biti na prvom mjestu shvatio sam i vidio da je obitelj nešto najvrijednije, da su naši trenuci s njima najveće bogatstvo koje nam Bog daje. Danas su političarima ‘puna usta’ temelja Hrvatske države, ali temelj Hrvatske su upravo ove obitelji čiji su supruzi, očevi i sinovi stradali i njih preko tisuću koje traže svoje nestale“, zaključio je Deur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju predavanje je zaključio biskup Košić zahvalivši Markušu i Deuru na predstavljanju knjige i osobnom svjedočenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.