Na Marulićevim danima bit će izvedeno deset predstava u produkciji pet zemalja

Hrvatsko narodno kazalište Split najavilo je „24. Marulićeve dane“, jedini domaći festival posvećen hrvatskom dramskom tekstu, koji će se održati od 21. do 28. travnja ove godine na kojem će biti izvedeno deset predstava u produkciji kazališta pet zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik festivala Darko Lukić izabrao je deset predstava u produkciji kazališta pet zemalja; Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Bjelokosti, Slovenije i Srbije, koje su napravljene na temelju hrvatskih dramskih tekstova.

Darko Lukić je obrazlažući svoj izbor rekao kako je program napravio prema kriterijima kvalitete predstava, dajući prednost praizvedbama dramskih tekstova suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, uz uvažavanje prigodnih projekata proslave obljetnica Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića.

“U takvom pristupu i odabiru, odlučio sam se za tri projekta domaće dramske klasike prema dramama Marinkovića i Krleže, koja držim izuzetno kvalitetnim i vrijednim suvremenim postavkama hrvatske dramske baštine. U dijelu festivala koji je posvećen suvremenom dramskom tekstu odabrao sam sedam predstava napravljenih prema novijim dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih dramskih pisaca”, pojašnjava Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je riječ o onim dramskim tekstovima koji se suočavaju s aktualnim problemima, u od različitih oblika socijalne isključenosti, preko posttraumatskog sindroma, generacijske izgubljenosti, složenih obiteljskih odnosa, do društvenog nasilja, manipuliranja tuđim sudbinama i masovne obmane kao oblika društvene dominacije. Projekte takozvanog ‘autorskog kazališta’ kao ni scenske postavke proznih tekstova u ovom pristupu nisam uključio u izbor, želeći ovogodišnji festival u potpunosti posvetiti hrvatskim dramskim autorima i domaćem dramskom tekstu, obrazložio je Lukić.

U okviru programa Marulićevih dana bit će izvedene : Gloria Ranka Marinkovića HNK Šibenik, isti naslov u produkciji HNK Pula, Adam i Eva Miroslava Krleže u izvedbi Mestnog gledišča Ljubljanskog, Pritisci moje generacije Dina Pešuta HNK Split, Svećenikova djeca Mate Matišića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u produkciji Beogradskog gradskog pozorišta, Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca u izvedbi HNK Zagreb, Sad je zapravo dobro Olje Lozice u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, Snajper Damira Karakerša u koprodukciji Obale bjelokosti, Novog kazališta Zagreb i Mini teatra Ljubljane te Chick Lit Damira Šodana HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.