(FOTO) Nadbiskup Barišić na misi u Sinju: ‘Danas se senzacija i skandal dobro prodaju, a o dobru se premalo govori!’

Sinj, 15.08.2019. - Procesija povodom blagdana Velike Gospe u Sinju krenula je od Trga kralja Tomislava preko sinjskih ulica pa sve do samostanskog dvoriša na Trgu dr. Franje Tuðana gdje je održana sveta misa. foto/ HINA/ Miroslav LELAS/ lm

U Svetištu Gospe Sinjske na slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, 15. kolovoza 2019. okupilo se više desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa im je već od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo mnoštvo svećenika. Slavlje svetih misa započelo je u 4 sata, a mise su potom slavljene svakih sat vremena, sve do 9.30 sati kada je slavljenje zvona i sviranje fanfara označilo da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod – tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Staru Gospinu sliku, okićenu zlatom, dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima nosili su alkarski momci u starim odorama, a uz njih u procesiji su sudjelovali i bogoslovi, redovnice, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, hrvatske vojske, MUP-a, braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbenici, djelatnice Caritasa župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje, različite crkvene i civilne udruge te puk grada Sinja i cijele Cetinske krajine.

Euharistijsko slavlje, kao i svečani ophod, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem, sinjskim gvardijanom fra Antom Čovom, župnikom Gospe Sinjske fra Pericom Maslaćom, dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom i brojnim svećenicima. Misi su, između ostalih, nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i dr.

Pozdravivši sve okupljene hodočasnike, Oce franjevce, predsjednika Vlade, gradonačelnicu grada Sinja, Alkarsko viteško društvo, branitelje te sve nositelje državnih i županijskih vlasti i čestitavši Sinjanima Dan grada, nadbiskup Barišić je na početku homilije kazao: „’Velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo’, kliče Majka Marija u susretu s Elizabetom! U hvalospjevu Marija očituje svoju vjeru hvaleći Gospodina. Ona u riječi stavlja dobro koje joj je Bog učinio. Marija, uznesena Gospa, u svojem životu je potpuno i hrabro okrenuta dobru i nebu, a ne sivilu i zemlji. Kliče o svojem bogatstvu, onom što je najvažnije u njenom životu, o Svesilnom – o dobrom Bogu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu nadbiskupovu homiliju pročitajte na ovoj poveznici!

Pojasnio je kako su riječi Marijina hvalospjeva istinite za sva vremena i za sve generacije jer je Bog Svesilni i dobar. Iz toga proizlazi kako je čovjek, koji je stvoren na sliku Božju, pozvan činiti dobro. Zatim se osvrnuo na sliku čovjeka u suvremenom svijetu i društvu, rekavši: „Digitalna komunikacija daje čuti i vidjeti slike ne samo našega društva nego i svijeta. Slike koje vidimo na ekranima najčešće nam govore o sivoj pozadini i tamnoj strani društva i svijeta: skandalima, kriminalu, korupciji, nepotizmu, nepravdi, trgovini ljudima, nasilju nad djecom, mržnji, podjelama i krađama. Ne možemo zanijekati da se danas senzacije i skandali bolje prodaju kao ni činjenicu da se o dobru premalo govori te da se često prešućuje vijest o dobru koja kola u venama čovjeka koji je slika Božja, stvoren kao dobar i za dobro“.

Istaknuo je kako se čovjek, bez obzira na vrtlog grijeha i negativnosti, uvijek može oduprijeti zavodljivosti zla. „Dobro možda ne dolazi uvijek do izražaja, ali po svojoj naravi dobru ni ne treba ocjena i aplauz svijeta. Dobro govori samo od sebe. Ima izvor u Bogu i nikada ne može nestati! I nikad se dobro ne može poistovjetiti samo s materijalnim dobrima. Našu ljudskost određuje to što smo učinili drugima, a ne to što posjedujemo. Dobrota gradi – otvara put prema drugima, a sebično posjedovanje materijalnih dobara gradi ograđene utvrde. Dobrota, a ne sama materijalna dobra mijenjaju našu stvarnost“, rekao je nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svetkovina Marijina Uznesenja u nebo pruža nam šansu da nadiđemo skučeno i definirano ponašanje levita i hramskog svećenika i svoj život upravimo putem milosrdnog Samarijanca – Isusa Krista, bogočovjeka, koji svojim sinovskim gestama izvlači svijet iz sivila i čini ga dobrim domom, a čovjeka bližnjemu iskrenim bratom“, nastavio je mons. Barišić.

Osvrćući se na djelo anonimnog Samarijanca, čovjeka koji spašava brata u nevolji, nadbiskup je kazao kako njegov zadivljujući primjer mijenja stvarnost i odnose unutar društva. „Mogao je Isus navesti mnoge slučajeve razbojstva i toliko drugih zaobilazaka čovjeka u potrebi, ali božansko-ljudski slučaj Samarijanca, osobe dobrih gesta, za Isusa je dovoljan da nas uputi na druge staze i otvori nove horizonte života. Kristovo izvješće o izranjenom čovjeku je poziv i vijest koja nas već dvadeset stoljeća ne ostavlja na miru. Isus je primjer posrednika, ‘medijskog djelatnika’ koji najprije traži i gleda dobro, ali ništa ne ispušta i sve vrednuje“, istaknuo je nadbiskup. „Prva koja koracima i djelima slijedi put svoga Sina i primjer milosrdnog Samarijanca je majka Marija. Evanđelist Luka nam donosi vijest o događaju Marijina pohoda Elizabeti. Dobrota i ljubav je pokreću i čine bližnjom u potrebi. I sama je nošena božanskom ljubavlju koju nosi u sebi. Marija ljubi jer je ljubljena. Za razliku od onih vremena, danas nam sredstva komunikacije daju velike mogućnosti, ostavljaju nas u kontaktu, pružaju neku vrstu daleke blizine, ali osobna prisutnost uvijek je poželjnija od tipkanja, ukucavanja i biranja broja“, dodao je.

Naglasio je i kako je važan cjelovit pristup životu, pristup koji uključuje i materijalnu i duhovnu dimenziju. „Naša kuća može biti velika i lijepa, možemo imati dobar posao i velika primanja, ali ako su nam u braku, obitelji, među rodbinom i u društvu odnosi poremećeni, to nije dom nego građevina bez duše. Društvo bez radosti. Zemlja bez neba“, rekao je mons. Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sve vjernike na geste dobrote, plemenitosti, pažnje i solidarnosti jer nas one oslobađaju individualizma i egoizma te nas potiču na nasljedovanje Krista i Marije.

Zaključujući, poželio je da nas Marija učini svjedocima dobra, kako bismo „u svjetlu Radosne vijesti spasenja bili dobra vijest bližnjima te tako doživjeli puninu Kristova uskrsnuća i Marijina uznesenja dušom i tijelom u Nebo“.

Na kraju misnog slavlja, na kojem je pjevao zbor Svetišta, hodočasnicima se obratio gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u svečanosti. Slavlje je završilo nadbiskupovim blagoslovom i himnom “Lijepa naša”. Gospina slika je u procesiji vraćena u crkvu Gospe Sinjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.