Nadbiskup Barišić: Dobro je da velikana Stepinca upoznaju i druge nacije, crkve i države

Foto: fah

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić izjavio je u subotu kako bi želio da kardinal Alojzije Stepinac bude svetac dijaloga i zajedništva u različitostima te da bi angažman Svete Stolice u prevladavanju nesuglasja glede njega između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve (SPC) mogao lansirati kardinala Stepinca u orbitu drugih nacija, crkava i država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja bih želio da naš kardinal Stepinac bude svetac dijaloga, jedne kulture i zajedništva u različitostima, a ovo će ga lansirati izvan naših granica jer mnogi ne znaju za ove naše nacinalne veličine te će ovo dati mogućnost da ga lasniraju u orbitu drugih nacija, crkava i država”, odgovorio je nadbiskup Barišić novinarima na pitanja glede nesporazuma između Katoličke Crkve i SPC-a u čije prevladavanje se angažirala i Sveta Stolica potaknuvši formiranje zajedničkog radnog tijela koje će razmatrati ulogu kardinala Stepinca i primjedbe SPC-a u procesu proglašenja svetim blaženog kardinala Stepinca.

Ovrćući se na nedavni posjet izaslanstva Hrvatske biskupske konferencije (HBK) papi Franji, nadbiskup Barišić je kazao kako vjeruje da je dobro da su “naši biskupi prenijeli Papi koji su naši članovi našeg radnog tijela, i da se vidi kako će to teći i koji su termini jer je jasno da to ne može ostati otvoreno do eshatologije, nego mora imati neki razuman termin do kada se treba sve to skupa osvijetliti.”

Na upit ima li neki konkretan termin do kojeg bi trebao kardinal Stepinac biti proglašen svetim, nadbiskup je kazao kako će uslijediti nekoliko zajedničkih sastanaka radnog tijela Katoličke crkve i SPC-a, ali kako on smatra “neće to biti neki studij koji će trajati godinama nego, jednostavno, to će imati svoj kraći rok.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dodatni upit postoji li mogućnost da kardinal Stepinac tijekom 2016. godine bude proglašen svetim, Barišić je odgovorio niječno.

“Ne, to ide sve svojim tijekom, neka to bude mirno i prihvatljivo”, rekao je.

Nadbiskup Barišić je također rekao kakako vjeruje da će rješavanje aktualnih nesuglasja u vezi kardinala Stepinca pridonijeti boljim odnosima između Katoličke crkve i SPC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo će pridonijeti boljim odnosima, možda se u početku čini da – ne, ali na kraju krajeva rezultat će biti bolji odnosi između Katoličke i Pravoslavne crkve, a ja bih rekao i između država Hrvatske i Srbije”, istaknuo je Barišić.

Na upit mogu li na relaksiranje odnosa između Katoličke crkve i SPC-a utjecati nedavni susret pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila u Havani na kojem su razmatrali mogućnosti prevldavanju gotovo tićuljetnog raskola između Rimokatoličke crkve i pravoslavlja, nadbiskup Barišić je odgovorio potvrdno.

“Vjerujem da bi mogao pridonijeti, jer to je sve umreženo. Vrh dodiruje bazu na svoj način,” kazao je nadbiskup Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbisup Barišić je u subotu u splitskoj palači Milesi otvorio 12. Dane kršćanske kulture, a nakon ceremonije uslijedilo je i otvaranje izložbe “Alojzije Stepinac u slici i riječi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.