Nadbskup Barišić o ideološkim podjelama u Hrvatskom društvu: Braća ste!

Foto: fah

Nadbiskup Splitsko-makarski msgr. Marin Barišić u propovijedi na Božićnoj misi u katedrali Sv. Duje u petak je pozvao na prevladavanje ideoloških i stranačkih podjela u hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I svima nama u hrvatskom društvu, našim podjelama ideološkim i stranačkim, kao i našim svakodnevnim odnosima u obitelji ili na radnom mjestu, Betlehemsko Dijete progovara: ‘Braća ste!

Podržite jedni druge, surađujte i zauzmite se za opće dobro”, istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi.

Osvrnuo se na izbjegličke poteškoće i ograđivanje žicom od nevolja prognanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Betlehemsko Dijete, koje prepoznaje sebe u svim prognanima i iskustvo svoga bijega pred Herodom u Egipat, svima onima koji se pokušavaju žicom ograditi od nevolja prognanih i izbjeglih, iz betlehemske štale upućuje svoju božićnu poruku: Braća su vam! Ako doista želite slaviti moj i vaš Božić znajte – što njima činite, meni činite”, rekao je nadbiskup Barišić.

Poručio je kako se na današnji dan želi uputiti i posvjedočiti istina o Bogu i istina o Božiću svima onima koji su progonjeni, iznani iz svoje sredine, zbog svoje vjere ili nacije.

Nadbisup Barišić je u propovijedi upitao kako slavimo i čiji je Božić slavimo: “Božji ili naš; ili Božji i naš?” te se pritom zauzeo da osobno, obiteljski i društveno slavimo “Božji i naš Božić.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad kažemo ‘naš Božić’ mislimo, prije svega, na razinu Božića ukrasa, nakita, kupovine, stvari, tj. kulturološki i tradicionlani Božić gdje se stvarni sadržaj i razlog Božića udaljuje od vrata istine Božića. To je Božić tzv. kršćanske civilizacije u kojoj nije bitna religija i vjera,” kazao je nadbisku Barišić.

Po njegovim riječima svojevrsni ‘naš’ Božić može imati i neku religioznost, ali “koja Božić vidi kao jedan problem kojega mi sami možemo srediti i riješiti, kontrolirati i njime dominirati.”

“Na taj način Bog nam postaje jedan među tolikim današnjim idolima i božanstvima koje podređujemo svojim interesima putem moći, sile, nasilja, profita. Nikakvo čudo da smo toliko sebični i individualisti u ovom našem društvu podijeljeni i usitnjeni poput pijeska, pržine u vreći,” smatra nadbiskup Barišić te upozova da tako udomljenog “svog Boga” prilagođavamo željama i interesima, a često takav “naš Bog” može postati, kako je rekao, opasni pokrovitelj svetih ratova i ideoloških sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima je nakraju poželio sretan i blagoslovljen istinski i pravi Božić.

“Čestitam Vam sretan i blagoslovljen Božić, vama, vašoj obitelji, prijateljima i svima, svima – nitko isključen,” rekao je nadbisup Barišić na kraju božićne mise u katedrali Sv Duje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.