Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo Olegu Mandiću i posmrtno Ljubi Kuntariću

Foto: snimka zaslona

Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo bit će dodijeljena Olegu Mandiću “za promicanje antifašizma kao jedne od vrijednosti na kojima počiva Hrvatska” te posmrtno skladatelju Ljuboslavu Ljubi Kuntariću “za cjelokupan glazbeni opus i doprinos glazbenoj umjetnosti kojoj je podario legendarna glazbena djela”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Županijska skupština u četvrtak je odlučila da se godišnje županijske nagrade za 2016. dodijele Ligi za borbu protiv raka Primorsko-goranske županije za 50 godina neprekidnog volonterskog rada te liječnicima Marku Zeliću i Miljenku Uraviću za organizaciju i 10 godina vođenja edukacijskog centra minimalno invazivne kirurgije debelog crijeva.

Oleg Mandić rodio se 1933. na Sušaku, školovao se u Opatiji te u Zagrebu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Radni vijek proveo je kao predavač, urednik i izdavač „Privrednog vijesnika“ i „Informatora“. Mandićevo teško djetinjstvo, budući je kao jedanaestogodišnji dječak  zatvoren u tršćanskom zatvoru Coroneo, a potom u koncentracijskom logiru Auschwitzu, obilježilo je njegov kasniji angažman na društvenom i humanitarnom planu. Cijeli život posvetio je pisanju i promicanju istine o strahotama Auschwitza, iznimno je društveno aktivan, objavio je više knjiga, snimao je dokumentarne filmove, organizirao razne događaje i dobitnik je mnogih priznanja.

Ljuboslav Ljubo Kuntarić (1925. – 2016.) rodio se u Čakovcu, a pola stoljeća živio je u Voloskom. U Varaždinu je pohađao gimnaziju i glazbenu školu, a diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu.  Od 1939. bavio se skladanjem, autor je mnogih popularnih skladbi, inicijator više festivala te pokretač festivala Melodije Istre i Kvarnera.  U bazi autora ZAMP-a nalazi se 1132 njegova djela, a kritičari navode da je skladao više od 2000 zabavnih melodija, 160 skladbi za djecu, više od 200 zborskih skladbi te klapske, tamburaške i mandolinske skladbe. Manje je poznato da je skladao i 689 skladbi sakralnog ciklusa, od kojih se neke i danas pjevaju na misama. Komponirao je i operete, mjuzikle te filmsku glazbu. Dobitnik je brojnih nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na aktualnom satu Županijske skupštine raspravljalo se među ostalim o medijskom napisu u kojem je Sveučilište u Rijeci uspoređeno s tzv. SAO Krajinom, a župan Zlatko Komadina ocijenio je da je  “riječ o neodgovornom ponašanju, širenju ksenofobije, mržnje i isključivosti te da je činjenica da se radi o desničarskom portalu.“ Dodao da je u tijeku izbor rektora riječkog sveučilišta te da ima dojam da je riječ i o lobističkim igrama.

Vijećnici su aktualizirali pitanje radne zone i pokretanja projekta Miklavija u Matuljima, a Komadina je kazao da su sve odluke o budućnosti Miklavije u rukama Općine Matulji, koja je vlasnik zemljišta.

U raspravi se čulo da županija nije bila uključena u raspravu u vezi s prijedlogom novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te da nitko ne zna kada će početi izgradnja druge cijevi tunela Učka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština je odlučila da se za sufinanciranje programa javnih potreba u kulturi osigura proračunskih 1,6 milijuna kuna, prihvaćena je informacija o razvojnom projektu gospodarskog korištenja prostora u Staroj Sušici te  izvješće o izvršavanju ugovora o županijskim koncesijama na pomorskom dobru, u kojem je utvrđeno da većina od 103 koncesionara uredno gospodari  i plaća koncesionirana područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.