Norman Foster projektirat će novu zračnu luku u Mexicu; na natječaju za Pleso bio drugi

Jedna od najvećih zvijezda u svijetu arhitekture, Britanac Norman Foster, projektirat će novu zračnu luku u Ciudad Mexicu, objavila je meksička vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norman Robert Foster (79) jedan je od najpoznatijih svjetskih arhitekata,  pionir High-tech arhitekture, dobitnik Pritzkera i nagrade Princa od Asturije za umjetnost. Među ostalim, projektirao je novi Wembley, pekinšku zračnu luku i obnovio kupolu Reichstaga.

Na natječaju za novi terminal Međunarodne zračne luke Zagreb Foster je osvojio ipak tek drugo mjesto, dok je prvu nagradu osvojilo hrvatski Institut IGH.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Zračna luka Benita Juareza, postojeća zračna luka u meksičkom glavnom gradu, dosegao je maksimalni kapacitet i ne može se širiti jer je smješten u gusto naseljenoj zoni. Novi bi trebao biti završen do 2018., a njegova će gradnja koštati devet milijarda dolara. Trebao bi imati kapacitet od 120 milijuna putnika godišnje, četiri puta više od Benita Juareza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Fostera, projekt će raditi i meksički arhitekt Gerardo Ruiz Esparza, zet najbogatijeg Meksikanca, telekomunikacijskog tajkuna Carlosa Slima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.