P. Lombardi: Papa Franjo poziva da se ne misli na zavjere

Na sinodi o obitelji, koja je u tijeku u Vatikanu, i danas, 8. listopada, rad se odvijao u manjim skupinama. Nakon prijepodnevnih radova, u Tiskovnom je uredu Svete Stolice održan uobičajeni briefing za novinare, na kojemu su sudjelovali kardinal Menichelli, nadbiskup Palmer-Buckle, te siro-katolički patrijarh Ignace Youssef III. Younan, koji je uputio snažan apel Zapadu, da ne zaboravi kršćane na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doista smo vrlo zabrinuti i u strahu zbog stanja kršćanskih zajednica na Bliskom istoku, i ponajviše zbog katastrofalnih kušnji kojima su podvrgnute obitelji, koje su podijeljene jer čine sve moguće kako bi izišle iz pakla u kojemu žive u Siriji i u Iraku – dramatičan je patrijarhov apel. Žalimo ponajviše zbog toga što ne uspijevamo uvjeriti nove naraštaje da ostanu tamo gdje kršćanstvo ima svoje korijene – kazao je patrijarh Younan te napomenuvši da su islamski teroristi oteli više stotina osoba, kazao da je riječ o dugotrajnoj katastrofičnoj pojavi. Patrijarhov je apel stoga da glas progonjenih dođe ponajviše do Zapada jer – kako je istaknuo – osjećamo se zaboravljenima i iznevjerenima od Europe i Amerike.

Nismo ovdje kako bismo nekoga zaustavili, nego kako bismo predložili ono što osjećamo o obitelji i za dobro Crkve – kazao je pak msgr. Charles Palmer-Buckle, nadbiskup Accre, u Ghani. U Africi vlada pojam proširene obitelji, stoga želimo vidjeti kako održati živima vrijednosti i radosti takve obitelji – rekao je nadbiskup ističući da je budućnost obitelji poslanje Crkve, i to ponajviše na afričkom kontinentu na kojemu Katolička Crkva raste velikom brzinom. Nadbiskup je, osim toga, napomenuo da teme o kojima se govori na sinodi, nisu samo europske, nego opće Crkve.

Kardinal Edoardo Menichelli, nadbiskup Ancone-Osima, kazao je da mu se čini da je ova sinoda sinoda naroda, rezultat prinosa svih biskupija, te da se u sinodskoj dvorani razgovaralo i o ženskom đakonatu. Govoreći o načinu rada manjih skupina, kardinal je kazao da je ozračje vrlo otvoreno i da nema personalizama. Štoviše, – kazao je – vlada želja za poznavanjem, kako bi se dale nove upute, kako bi se pokazala ljubav prema obiteljima, kao i zabrinutost koju Crkva često očituje pred pojavama koje ne bi htjele – u navodnicima – u potpunosti oplemeniti obiteljsku stvarnost – istaknuo je kardinal Menichelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući, na kraju briefinga, na pitanje jednoga novinara o Papinu govoru na sinodi 6. listopada, pater Federico Lombardi je kazao da je Papin poziv očito taj da ne trebamo misliti da ima zavjerâ. Viđenje koje trebamo imati o sinodi jest ono o postupku razmjene, komunikacije, koja se odvija u miru i iskrenosti, te ne valja misliti da ju vode posebni interesi i pokušaji manipulacije, ili pak da se ne vodi u zajedničkomu traženju, i u duhu u kojemu crkvena zajednica to ima činiti – rekao je pater Lombardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.