Papa Franjo: Naučimo činiti dobro i nemojmo glumiti svetost

“Ako se nauči činiti dobro, Bog ‘velikodušno prašta’ svaki grijeh. Ono što ne oprašta jest pretvaranje, ‘lažna svetost’, ” ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O lažnim svecima, koji nisu sveci, te o skrušenim grješnicima, koji su naučili činiti dobro, govorio je Papa Franjo u propovijedi rekavši da su Bogu tisuću puta miliji skrušeni grješnici. Govoreći o prvom liturgijskom čitanju iz proroka Izaije, Papa je rekao da su u njemu Božja zapovijed i poziv: “Prestanite činiti zlo, naučite činiti dobro, braneći siročad i udovice, kojih se dakle nitko ne sjeća, a među kojima su i napuštene starije osobe, djeca koja ne idu u školu, oni koji se ne znaju prekrižiti. Zapovijed je ujedno i poziv na obraćenje”, ustvrdio je Papa.

Put do obraćenja

“A kako se mogu obratiti? ‘Naučite činiti dobro!’ Nečistoća se srca ne uklanja kao što se uklanja neka mrlja: odemo u kemijsku čistionicu i izađemo čisti… Nečistoća srca se uklanja djelovanjem: kretanjem drukčijim putem, odustajanjem od puta zla. ‘Naučite činiti dobro!’, odnosno krenite putem dobra. A kako mogu činiti dobro? To je jednostavno! Tražite pravdu, pritecite u pomoć potlačenome, učinite pravdu siroti, branite udovicu! Prisjetimo se da su u Izraelu siročad i udovice bili najsiromašniji i najpotrebitiji: njima činite pravdu, idite tamo gdje su rane čovječanstva, gdje je velika patnja. Tako ćeš, čineći dobro, očistiti svoje srce”, objasnio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bog je obećao očistiti ljudsko srce, odnosno čovjeku oprostiti grijehe. Božje obećanje ne zbraja grijehe onoga koji pomaže bližnjemu. Ako to činite, ako idete tim putem, koji sam pokazao – veli Gospodin – ‘Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna’. Je li to pretjerivanje, Bog pretjeruje? Ne, to je istina! Gospodin nam velikodušno oprašta. On uvijek sve oprašta. Ako želiš da ti se oprosti, onda trebaš krenuti putem dobra. To je dar” ustvrdio je papa Franjo.

O onima koji jedno govore, a drugo čine

Govoreći pak o Drugom čitanju, osvrnuo se na skupinu lukavih; one koji jedno govore, a drugo čine. “Svi smo lukavi i uvijek nalazimo način da se pokažemo pravednijima nego što jesmo, to je put licemjerja, pretvaranja. Takvi glume obraćenje, a srce im je lažno: oni su lašci! Njihovo srce ne pripada Gospodinu, već ocu svih laži, odnosno đavlu. Njihova je svetost lažna”, ustvrdio je Papa dodajući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isusu su grješnici tisuću puta draži od licemjera. Zašto? Grješnici su o sebi govorili istinu. ‘Odmakni se od mene, Gospodine, jer sam grješnik!’ I Petar je tako rekao. Licemjeri neće nikada to reći. Oni pak vele: ‘Zahvaljujem ti, Gospodine, jer nisam grješnik, jer sam pravedan…’ U drugom korizmenom tjednu valja razmišljati o ovim trima stvarima: o pozivu na obraćanje, o velikodušnom Božjem praštanju te o zamci licemjerja”, zaključio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.