Papa svetima proglasio roditelje sv. Terezije od Djeteta Isusa

epa04982016 Pope Francis (C) leads a canonization ceremony of four new saints in St. Peter's Square, Vatican City, 18 October 2015. The four new sainst are Italian priest Vincenzo Grossi, Spanish nun Mary of the Immaculate Conception and Louis and Zelie Martin, the parents of Sainte Therese of Lisieux. EPA/GIUSEPPE LAMI

Poimanje moći prema svjetovnim kriterijima s jedne strane i ponizno služenje koje bi trebalo karakterizirati autoritet prema Isusovu nauku i primjeru s druge strane, međusobno se isključuju. Svijetlo svjedočanstvo novih svetaca potiče nas da ustrajemo na putu radosnog služenja braći – istaknuo je Papa na današnjoj misi kanonizacije oca Vincenza Grossija, sestre Marije od Bezgrješnog Začeća i supružnika Louis Martin i Marie-Azélie Guérin, roditelja svete Terezije od Djeteta Isusa, piše Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je istaknuo kako je Isus sluga Božji koji, prema proroku Izaiji, podnoseći patnje ispunjava Božji naum i zbog toga može razumjeti one koji pate.

“Njegov život i smrt, u potpunosti služeći drugima, uzrok je našega spasenja”, napomenuo je Sveti Otac i zatim podsjetio na molbu apostolske braće Jakova i Ivana, da u Kraljevstvu Božjem zauzmu časna mjesta, s Isusove desne i lijeve, u skladu s njihovim hijerarhijskim viđenjem Kraljevstva nebeskog. Perspektiva im je – kako je napomenuo – još uvijek ona zemaljska.

“Isus tu perspektivu uzdrmava podsjećajući ih na svoj put, na kalež patnje koji ima piti te da on nije vlastan posjesti ih s lijeve i s desne u Kraljevstvu, nego Otac nebeski. Tako apostolima daje do znanja da mogu do konca biti povezani s njegovom sudbinom patnje, svejedno im ne jamčeći počasna mjesta. Isusov odgovor”, kako je naglasio Papa: “poziv je da ga slijedimo na putu ljubavi i služenja, odbacujući svjetovnu napast da hlepimo za prvim mjestima i zapovijedamo drugima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isus im naprotiv nudi sebe kao uzor koji imaju nasljedovati. U njemu pronalazimo novu perspektivu: “Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj položi u otkup za mnoge”. Isus, kako je rekao Papa, ima moć ukoliko je sluga; slavu, ukoliko se može poniziti i kraljevski autoritet, ukoliko je spreman na potpuno darivanje života. Nespojive su, štoviše, ambicije i karijerizam s nasljedovanjem Krista; nespojivi su čast, uspjeh, slava i zemaljski trijumfi, s logikom Krista raspetoga. Međutim, spojivi su Isus i naša patnja, kako nas podsjeća i poslanica Hebrejima, prema kojoj je Isus vrhovni svećenik koji je u svemu nama sličan, osim u grijehu.

Isus je – naglasio je papa Franjo – svećenik milosrđa i suosjećanja. Iznutra poznaje naše teškoće i ljudsko stanje. Činjenica da nije okusio grijeha ne sprječava ga da razumije grješnike. Njegova slava nije u ambiciji ili žeđanju vlasti, već u ljubavi prema čovjeku, dijeljenju njegovih slabosti i pružanju ozdravljujuće milosti; u praćenju s beskrajnom nježnošću čovjekov nespokojan put. Svi možemo primiti ljubav iz Isusova otvorenog Srca. Podsjećajući na primjer novoproglašenih svetaca, papa je Franjo na koncu istaknuo da i mi možemo postati kanali njegove ljubavi i suosjećanja, osobito prema onima koji pate i koji su usamljeni.

Papa na Angelusu izrazio zabrinutost zbog stanja u Svetoj Zemlji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon današnje svečane mise kanonizacije, a prije podnevne molitve, Sveti je Otac kazao kako s velikom zabrinutošću prati stanje visoke napetosti i nasilja koji pogađaju Svetu Zemlju, poručivši da je u ovom trenutku potrebno mnogo hrabrosti i umne snage kako bi se mržnji i osveti kazalo NE te se promicale geste mira. Molimo Boga da u svima – i u onima koji vladaju i u građanima – ojača hrabrost da se suprotstave nasilju i poduzmu konkretne korake oko smanjenja napetosti. U aktualnom bliskoistočnom kontekstu od odlučujućeg je značaja da se u Svetoj Zemlji postigne mir: to od nas traži Bog; to od nas traži dobrobit čovječanstva – kazao je Sveti Otac.

Na kraju slavlja Papa je pozdravio sve one koji su došli počastiti novoproglašene Svece, a na poseban način službena izaslanstva Italije, Španjolske i Francuske. Pozvao je na koncu okupljene da se sinovskom i kćerinskom ljubavlju, molitvom obrate Djevici Mariji… (Angelus). Papa je na kraju otpustio okupljeno mnoštvo, blagoslovivši ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.