Počela svečanost otvorenja Muzeja Apoksiomena

U Malom Lošinju počela je u subotu u 20 sati svečanost otvorenja Muzeja Apoksiomena, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će otvoriti muzej, izjavila je uoči početka svečanosti kako će novouređeni muzej pridonijeti produženju turističke sezone i Mali Lošinj upisati na kulturnu kartu svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Impresionirana sam i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da Apoksiomena vratimo u Mali Lošinj. Mislim da će otvorenje ovoga muzeja pridonijeti produženju turističke sezone i da je Mali Lošinj već postavio na kulturnu mapu svijeta”, rekla je predsjednica Republike.

Novouređeni Muzeji Apoksiomen u Palači Kvarner tu statuu, pronađenu u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja, “vraća kući”. Muzej predstavlja spoj antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskoga arhipelaga.

Pretpostavlja se da je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, ‘završio’ u moru početkom 1. stoljeća zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ga je 1996. kod otočića Vele Orjule 1996. pronašao i fotografirao belgijski turist Rene Wouters, nalaz je dvije godine kasnije prijavljen hrvatskome Ministarstvu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.