Posjet Šri Lanci i Filipinama s porukama nade, mira i pomirenja

Papa Franjo u ponedjeljak kreće na osmodnevni put u Aziju, gdje će tješiti žrtve prirodnih katastrofa i pozvati na političko i vjersko pomirenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa će posjetiti Šri Lanku i Filipine, dvije zemlje s bremenom bolne povijesti građanskih ratova i prirodnih katastrofa. Franjo im donosi poruke nade, mira i pomirenja.

Putovanje od 12. do 19. siječnja sedmo je u Franjinom pontifikatu. Bio je dosad u Brazilu, u Svetoj Zemlji, Južnoj Koreji, Albaniji, posjetio je Europski parlament i Tursku.

Najvažniji je cilj azijskog posjeta pokazati sućut i milosrđe prema onima mnogima u nevolji, najavio je državni tajnik kardinal Peitro Parolin Vatikanskom radiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji pate zbog prirodnih katastrofa, posebno na Filipinima, onima koji pate od strukturnih nepravdi, poput siromaštva i korupcije, onima kojima pate od posljedica ratova” dobit će papinsku utjehu, dodao je.

Šri Lanka očekuje Papin poziv na pomirenje

Šri Lanka se još oporavlja od građanskog rata (1983-2009) između singaleške većine i tamilske manjine u kojem je bilo sto tisuća mrtvih. Šri Lanka je i jedna od zemalja koju je razorio cunami 2004. i za sobom ostavio 31 tisuću mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo će 14. siječnja u Colombu proglasiti svecem Josipa Vaza, misionara iz 17. stoljeća na tadašnjem Cejlonu, i posjetiti Madhu, najveće marijansko svetište u zemlji, koje je bilo usred ratne zone i tada teško oštećeno.

Svetište Naše Gospe od Madhua dragocjeno je i singaleškim i tamilskim katolicima. Savršena kulisa da Franjo pozove na trajno pomirenje u zemlji. “Ide tamo gdje Ivan Pavao II. zbog rata nije mogao. To je jako snažna gesta”, rekao je svećenik Bernardo Cervellera iz katoličke novinske agencije AsiaNews.

Katolici čine šest posto od 20 milijuna stanovnika Šri Lanke. Zemlja je većinom budistička, ali ima i velike hinduske i muslimanske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molili smo se dugo da možemo vidjeti kako Papa služi misu u Šri Lanki”, kaže Shelton Perera, jedan od mnogih koji planiraju doći u Colombo na Vazovu kanonizaciju.

Franjo će se sastati i s tek izabranim predsjednikom države Maithripalom Sirisenom, koji je pobijedio puno poznatijeg Mahindu Rajapaksea na izborima 8. siječnja.

Filipini u euforiji dočeka, posebna briga sigurnost

Na Filipinama, najkatoličkijoj azijskoj zemlji, gdje vjernici čine 80 posto stanovništva, Franju očekuje euforična dobrodošlica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su povodom njegova dolaska proglasile trodnevni državni praznik. Franjo će se sastati s preživjelima tajfuna Haiyana, koji je u studenome 2013. poharao zemlju, i otvoriti novi katolički centar za siromašne nazvan po njemu. U pustošenju Haiyana poginulo je 7.300 ljudi, a više od četiri milijuna ih je postalo beskućnicima.

Azija je prioritet Franjinog papinstva. Tijekom boravka u Južnoj Koreji u kolovozu Franjo je taj kontinent nazvao “velikom granicom”. Najmnogoljudniji kontinent ima najmanji postotak katolika. U nekim zemljama, Kini, Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, Mianmaru, progoni ih se.

Papa je 4. siječnja objavio da je četiri nadbiskupa iz Mianmara, Tajlanda i Vijetnama promaknuo u kardinale.

Na Šri Lanci i Filipinima poglavar Katoličke Crkve kretat će se u otvorenim vozilima, što će biti dodatna sigurnosna glavobolja organizatorima. U nastojanju da se još više zbliži s ljudima i da ga bolje razumiju, govorit će engleski u svih 11 govora i homilija, što inače rijetko čini.

Obje su zemlje redovito na intinereru papinskih putovanja. Pavao VI. posjetio ih je 1970., Ivan Pavao II. 1981. bio je na Filipinima, a 1995. u obje zemlje.

Brige za sigurnost nisu neutemeljene. Pavla VI. je na aerodromu u Manili napao čovjek preodjeven u svećenika i površinski ga nožem zarezao po vratu. Za vrijeme posjeta Ivana Pavla II. 1995. filipinske su vlasti, kako su tvrdile, osujetile terorističku prijetnju.

Osim za Franjinu, vlasti će se morati pobrinuti i za sigurnost očekivanog golemog broja posjetitelja.

Na misi Ivana Pavla II. 1995. u parku Rizalu u filipinskoj prijestolnici bilo je pet milijuna ljudi. Masa se protezala kilometrima u svakom pravcu. Papa je do oltara morao helikopterom jer drugačije jednostavno nije mogao proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.