Posjetitelje Sajma knjige u Istri očekuje rekordnih 117 događanja

Dvadeseti Sajam knjige u Istri posjetiteljima će od 4. do 14. prosinca ponuditi rekordnih 117 događanja – promocija, okruglih stolova, izložbi, stručnih skupova i panel diskusija u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora, a 250 hrvatskih i stranih nakladnika na Sajmu će izložiti više od 15 tisuća naslova, najavila je u četvrtak direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši kako će i ovogodišnje izdanje okupiti najznačajnija imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremene književnike, povjesničare, kulturologe i umjetnike, Vodopija je istaknula kako tematsko odredište 20. sajma prati još jedno obilježavanje sto godina od početka prvog svjetskog rata, kalendarski nazvano – 1914.

“Tema zapravo povezuje početak velikog rata sa suvremenošću, u njezinom povijesnom, kulturološkom, umjetničkom i literarnom smislu”, rekla je Vodopija na konferenciji za novinare.

Dodala je da se tijekom sajma očekuje dolazak u Pulu svjetske književne scene, od ukrajinske spisateljice Oksane Zabužko i najznačajnije suvremene ruske književnice Ljudmile Petruševske do francuskog pisca i redatelja Philippea Claudela, austrijskog književnika Josefa Winklera te talijanskog književnika Claudia Magrisa. Osim njih, navela je Vodopija, na sajam su svoj dolazak potvrdili i brojnih hrvatski književnici, publicisti teoretičari i povjesničari poput Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Darka Dukovskog i Ognjena Sviličića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima Sa(n)jam knjige u Istri ove godine u žarište događanja postavlja strip, kako je rekla “neopravdano marginalizirani medij u svijetu kulturnih događanja”. Tako će u programu “Jučerašnji svijet u stripu” gostovati značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća

“Obljetnički 20. sa(n)jam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima kao što su Doručak s autorom, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese te Istra ispod kore”, rekla je Magdalena Vodopija.

Zadnjega dana Sajma, 14. prosinca održat će se dvije dodjele nagrada – Kiklopa i čitateljske nagrade dr. Ivo Borovečki, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sajma bit će predstavljene nove knjige, uz ostale, Ante Tomića, Milane Vuković Runjić, Dževada Karahasana, Dragana Velikića, Vjerana Zuppe, Predraga Fincija i Teofila Pančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.