Povelje za sudionike akcije spašavanja psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice 1991.

Foto: fah

Na promociji knjige “Pouke o čovječnosti”, u kojoj se obrađuje humanitarna akcija spašavanja psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice u Domovinskom ratu 1991. godine, u srijedu su sudionicima akcije uručene “Povelje heroja čovječnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga obrađuje problematiku najhumanije akcije pakračkih branitelja u Domovinskom ratu, koji su s dijelom osoblja bolnice i šest vozača autobusa evakuirali bolesnike uvečer 29. rujna 1991. godine, kada je spašeno tristotinjak bolesnika, od čega ih je 270 bilo s psihijatrije.

Na 140 stranica knjige obrađuje se priprema i provedba zahtjevne i složene akcije, a zapisi i svjedočanstva neposrednih sudionika čine ju posebno važnom kao povijesni dokument, rečeno je na promociji.

Autor knjige Veljko Đorđević prepričao je razgovor s australskim filmskim producentom, koji mu je rekao da takav događaj “nadilazi ovo podneblje i civilizacijski krug u kojem živimo, pa mora biti zabilježen kao civilizacijski iskorak jednog naroda tijekom ratnog vihora”. Đorđević kaže kako mu je to bio jedan od motiva da napiše knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U proučavanju medicinske etike ova akcija mora biti kamen međaš od kojeg ćemo kretati u poučavanju budućih generacija. Knjiga nije napisana za nas nego za generacije koje dolaze”, rekao je Đorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.