Predstavljena knjiga biskupa Bogovića ‘Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti’

Foto: Hrvoje Pilić

Predstavljanje najnovije knjige gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića “Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti” održano je u petak, 18. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu “Dr. Ante Starčević” u Gospiću To je 13. naslov edicije “Prilozi za povijest Like” koju izdaje Državni arhiv u Gospiću, a koji je bio uz Gospićko-senjsku biskupiju jedan od organizatora predstavljanja, objavila je danas IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz katedralni zbor iz Gospića koji je bio zadužen za umjetničko-glazbeni dio predstavljanja knjige, moderator skupa bio je don Anđelko Kaćunko. Predstavljanju je nazočio i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, kao i gradski i županijski čelnici.

Predstavljači knjige bili su povjesničar dr. Milan Kruhek, dr. Ante Bežen, prof. Ivica Mataija i sam biskup. Dr. Kruhek, stručnjak za srednjovjekovnu povijest Like i Hrvatske, istaknuo je poseban značaj biskupa Bogovića kao povjesničara koji povijest spoznaje u samom prostoru terenskim obilascima, što je od njega i sam naučio.

Knjiga predstavlja sintetski pogled na značenje Crkve u Hrvata, a za znanstvenike se postavljaju tri dodatne teme vezane za oslobađanje Like od Turaka 1689. godine koje treba istražiti, lički Vlasi, ponovna uspostava krajiške kontrole i ponovna uspostava Crkve u Lici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Bežen između ostaloga je rekao kako je ta knjiga ukazala da je Lika najranjiviji dio Hrvatske, što je biskup uočio i pripomogao da Crkva među prvima revitalizira Liku nakon komunističkog razdoblja i Domovinskog rata. Izgradivši Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini biskup je pokazao da i devastirana Lika može dati doprinos nacionalnoj stvari.

Ivica Mataija rekao je da je povijest Crkve neraskidivo vezana i za povijest Like koja je bila dosta fragmentirana. Ova knjiga popunjava dosada neistražena razdoblja.

Sam autor biskup Bogović podsjetio je da je motiv za pisanje knjige bio da se na jednom mjestu nađu do sada objavljivana poglavlja o povijesti Crkve u Lici – u “Kani” njih 9 te je uz kasnije napisano poglavlje o pravoslavlju u Lici dodao tri nova, o nastanku biskupije, o šest posebnih župa koje simboliziraju lički prostor te ratnim zapisima i stradanjima. Motiv i izazov za ukoričenje tih članaka bio je jubilej zlatomisništva, a još mu ostaje zadatak i povijest Crkve na Kordunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuncij D’Errico izrazio je biskupu Bogoviću svoje zadovoljstvo njegovim radom kao povjesničara koji pokazuje ljubav za svoj kraj, ali i kao biskupa s doprinosom u pastoralu a posebno radu Komisije za martirologij, zbog čega mu je osobno došao iskazati povjerenje.

Tom prilikom mu je uručio poruku pape Franje u kojoj Sveti Otac izražava poštovanje samom biskupu Bogoviću vezano za njegov rad u povodu 50 godina misništva i 15 godina biskupstva, kao i posebni papinski blagoslov svećeništvu i puku biskupije.

Mons. D’Errico na kraju je izrazio i zahvalnost Apostolske nuncijature za sve što je biskup Bogović učinio i institucije koje je ustanovio posljednjih 15 godina u Crkvi u Lici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuncij D’Errico zajedno s kancelarom biskupije mr. Marinkom Miličevićem obišao je katedralu Navještenja BDM u Gospiću kao i ostale ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.