Predstavljena knjiga „O starome dubrovačkome govoru nazbilj“

Knjiga Ivane Lovrić Jović „O starome dubrovačkom govoru nazbilj“, s podnaslovom „Jezična analiza dubrovačkih frančezarija“, predstavljena je sinoć u atriju palače Sponza u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavač je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, a tema knjige je dubrovački govor iz razdoblja 18. stoljeća, o čemu do sada nije bilo sustavnijega opisa.

Naime, zadnji objavljeni rad na temu dubrovačkog govora bio je sredinom 20. stoljeća, u kojem su autori analizirali Držićev i Gundulićev jezik te jezik Ranjinina zbornika, iz razdoblje do 17. stoljeća. No, za dubrovački govor 18. stoljeća, kojim se bavi ova knjiga, nema sustavnijega opisa, istaknuto je na večerašnjem predstavljanju.

Korpus za istraživanje Ivane Lovrić Jović bile su ‘dubrovačke frančezarije’, lokalizacije Moliereovih komedija na hrvatski jezik tadašnjeg Dubrovnika, što je jedinstvena pojava u dubrovačkoj književnosti prve polovice 18. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Lovrić Jović u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu radi kao znanstvena novakinja posljednjih 16 godina, a ova je knjiga izrasla iz njezina doktorskog rada, obranjenoga 2011. te je proširena novim znanstvenim radovima.

Kao znanstvenik Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje Lovrić Jović bavi se poviješću hrvatskoga jezika, dubrovačkim govorom i talijanskim utjecajem.

Knjigu su, uz autoricu, predstavili ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, urednica izdanja Sanja Perić i Katja Bakija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnom programu sudjelovala je Kazališna družina Kolarin koja je izvela ulomke iz predstave „Matrimonija“ prof. dr. Josipa Lovrića, poznatijeg kao Jozo Lovrić Jadrijev (1928.-2012.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.