Premijera komedije ‘Čudo u Poskokovoj Dragi’ u subotu u splitskome HNK

Prva ovosezonska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, komedija “Čudo u Poskokovoj Dragi” u režiji Marija Kovača, nastala po romanu Ante Tomića, bit će izvedena u subotu, 25. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Mario Kovač rekao je da je na poziv kazališta pristao režirati predstavu jer se jednostavno “zaželio komedija”. Dodao je da je kao mlađi mnogo više radio na temama koje su se bavile skandalima i provokacijama. “Skandal je danas kod nas postao norma. Svi se njime bave. Skandal je postao oružje PR agencija. Oni koji žele nešto prodati naprave skandal, i to je to. S obzirom na to da ja volim raditi ‘kontra’, odlučio sam biti par godina u ležernijim predstavama koje imaju dobro raspoloženje”, rekao je Kovač.

Tomićeva knjiga, napomenuo je, nudi dosta materijala i od nje se mogu napraviti tri-četiri različite predstave. Autorica dramatizacije Željka Udovičić-Pleština ponudila mu je tri predloška, no naglasak je bio na ljubavnoj priči.

“Čini mi se da je Tomić, slučajno ili namjerno, pogodio neku ekumensku poruku. Uvijek se u Splitu stalno sluša tko je ‘fetivi’, a tko ‘vlaj’, tako i u Zagrebu tko su ‘dojdeki i dođoši’, a tko originalni purgeri. Mislim da se dosta forsira nekakva umjetna podjela ljudi po podrijetlu koja sama po sebi već nosi trunku ksenofobije. Zato je moj naglasak na ljubavnoj priči koja pokazuje kako se dva različita svjetonazora mogu spojiti. Tražio sam sličnosti, a ne razlike mentaliteta”, redao je redatelj Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su se u predstavi poigravali s različitim likovima komike nastojeći da ne budu vulgarni, ali i da ne podilaze publici, te da zadrže karakternu komiku koja je zabavna. Otkrio je da mu je posao uvelike olakšalo to što je predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi” u zagrebačkom kazalištu “Kerempuh” bila pravi hit sa 160 izvedbi.

Glumac Nikša Butijer, koji glumi Krešimira, rekao je kako mu je pripremanje za ulogu u komediji bilo predivno iskustvo te da mu se Split učinio kao savršeno mjesto gdje bi se predstava mogla najautentičnije odigrati. “Sve je prošlo glatko. Dobio sam super kolege. Prvi put igram u Splitu. Divno je iskustvo”, kazao je Butijer.

Glumica Andrea Mladinić rekla je da joj je to prva komedija te da prvi put glumi Splićanku. “Lovorka koju glumim gradska je cura i jedina normalna u plejadi likova. Ona je ostavila bogatog muškarca pred oltarom zbog Krešimira iz Poskokove Drage. Neobičan je to rasplet situacije za današnje vrijeme i da se takva cura odluči otići iz grada živjeti u Poskoke, no ona je nešto u Krešimiru vidjela”, rekla je Mladinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulogu strogog oca Joze Poskoka dobio je šibenski glumac Mate Gulin, kojemu je to prvo gostovanje u splitskome HNK, a njegovu suprugu Zoru glumi splitska glumica Snježana Sinovčić-Šiškov. Iz perspektive njezine uloge, riječ je o komadu koji prikazuje ženu koja se i nakon smrti trudi svojoj djeci dati krila. “Dala im je korijenje silom prilika jer se udala za muškarca kamene glave, došla u njegovu kuću i tu ostala cijeli život. No nije bila tipična žena iz Zagore, koja je samo molila i izvršavala suprugove naloge, već ga je cijelo vrijeme salijetala i tražila ono što je mislila da pripada njezinoj djeci, a to je bolji život”, rekla je.

U ostalim su ulogama u komrdiji Vicko Bilandžić, Stipe Radoja, Mijo Jurišić, Marko Petrić, Josip Zovko, Filip Radoš, Arijana Čulina, Ivan Baranović, Nenad Srdelić, Vladimir Posavec Tušek, Anastasija Jankovska, Vanda Boban-Jurišić, Andrijana Vicković, Marjan Nejašmić Banić, Matko Elezović i Franjo Đaković.

Dramaturg je Jasen Boko, scenograf Matija Šantić, a kostimograf Hana Letica. Dramatizaciju je napravila Željka Udovičić-Pleština, a autor scenske glazbe je Tomislav Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnašateljica dužnosti intendanta Vesna Čotić kratko je rekla da je komedija “Čudo u Poskokovoj Dragi” već izazvala veliko zanimanje publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.