Primabalerina Edina Pličanić o novoj sezoni Boljšoj teatra

Novu sezonu jednoga od najstarijih i najpoznatijih svjetskih teatara – Akademskoga državnog teatra Boljšoj hrvatska će publika i ove godine, pete u nizu, moći pratiti u kinima – zagrebačkome Cineplexxu Centar Kaptol i Cineplexxu City Centar One u Splitu, a što će doista moći vidjeti najavila je danas primabalerina Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Edina Pličanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj sezoni 2014./2015. Teatar Boljšoj odaje počast koreografu Juriju Grigoroviču, a zagrebačka i splitska publika moći će od 26. listopada ove godine uživati u toj novoj sezoni prateći je na velikim platnima počevši od 26. listopada, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u multipleksu Cineplexx Centar Kaptol u povodu nove baletne sezone toga poznatog ruskog teatra koja će se moći pratiti i u tisuću kina diljem svijeta

Nova sezona Boljšoja donosi sedam produkcija, uključujući četiri prijenosa uživo iz Moskve. Zagrebačka publika tako će moći uživati u baletnim klasicima – Faraonova kći, Bajadera, Orašar, Labuđe Jezero, Romeo i Julija, ali i dvjema novim produkcijama: Ivan Grozni i Legenda o ljubavi, čijim se izravnim prijenosom 26. listopada sezona i otvara, najavila je Pličanić. Program u Splitu, dodala je, uključuje samo izravne prijenose (Legenda o ljubavi, Orašar, Labuđe jezero, Ivan Grozni).

Primabalerina Edina Pličanić i sama je plesala neke od tih uloga, a kao svoju najdražu ulogu izdvojila je Bijeloga i Crnoga labuda. “To je uloga koja dopušta najviše ekspresivnosti i svakako jedna od onih s kojom sam se potvrdila kao balerina. No, raduje me cijela sezona, posebno nova produkcija Legende o ljubavi koja se nakon deset godina vraća na pozornicu Boljšoja”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je za publiku koja vjerno prati balet, za nove naraštaje mladih plesača koji tek stasaju te za profesionalce, izuzetno važno imati direktan uvid u rad jednoga od najboljih baletnih ansambala na svijetu i mogućnost komparacije s najboljima, što je, smatra, uvijek dobar stimulans za rast kvalitete.

Kao posebni gosti konferencije za medije pojavili su se najmlađi polaznici Škole za klasični balet koji su kratkom točkom još jednom pokazali da je balet poseban svijet kojim se gradi jedinstven identitet, ali i koji zahtjeva veliku odlučnost za najviše domete.

Cijela sezona Boljšoj teatra, izuzev Faraonove kćeri, u znaku je istaknutog ruskog koreografa Jurija Grigoroviča iza kojeg je 30 godina stvaralaštva i 16 originalnih baleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.