Proslava Svjetskog dana plesa u subotu na Zrinjevcu

Foto: Thinkstock

U organizaciji Plesnog centra Tala u subotu, 29. travnja na Zrinjevcu će se proslaviti Svjetski dan plesa pod nazivom “Go Out and Dance”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu će se prigodu organizirati od 11,40 do 14 sati organizirati bogati umjetnički program tijekom kojeg će građani i svi ljubitelji plesa moći uživati u brojnim plesnim točkama i vježbama.

Program otvara performance “Zebre su u gradu” na pješačkim prijelazima oko 11.40 sati, potom slijedi izvedba “Copy or inspiration”, zajednička koreografija Plesnog centra Tala i kluba Pinokio “Copy or Inspiration?/Re:Rosas”.

Projekt se bavi YouTubeom kao izvorom inspiracije i medijem koji se koristi za nastanak koreografije, odnosno preispituje autorstvo i nemogućnost zaštite autorskih prava u plesnoj umjetnosti, stoji u najavi događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker je zainteresiranim korisnicima preko YouTube kanala stavila na raspolaganje svoje pokrete iz predstave “Rosas danst Rosas”, pozvavši ih na nastanak i stvaranje vlastite koreografije, kroz projekt nazvan “Re:Rosas”.

Međunarodnu plesnu poruku napisala je Trisha Brown, američka koreografkinja, a hrvatsku Miljenko Vikić. Točno u 12 sati pročitat će je hrvatska koreografkinja i plesačica Ana Kreitmayer.

Uz Zagreb, ove godine u proslavi sudjeluju Požega, Karlovac, Novi Marof, Pag, Hvar, Rijeka, Zadar, Pula, Rovinj i Sveta Nedelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plesni centar Tala, već osmu godinu zaredom, 29. travnja i cjelodnevnim programima na otvorenom obilježava Svjetski dan plesa, koji snažno pridonosi vidljivosti i prepoznatljivosti plesa u lokalnoj zajednici i šire.

Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine na UNESCO-ovu inicijativu, s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa.

U Hrvatskoj se obilježava od 1999., pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Plesnom centru Tala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.