(FOTO) Proslavljena 20. obljetnica povratka KBF-a u okrilje zagrebačkoga Sveučilišta

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu proslavljeni su u petak 20. obljetnica povratka toga fakulteta u okrilje Sveučilišta u Zagrebu i Dan KBF-a, a na svečanosti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je kako je Zagrebačka nadbiskupija kolijevka zagrebačkoga Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz domaćina dekana KBF-a prof. dr. Tončija Matulića i velikoga kancelara KBF-a kardinala Josipa Bozanića, na proslavi u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati bili su i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Predrag Šustar, te profesori i djelatnici KBF-a.

Ugovor o položaju i djelovanju KBF-a u sastavu Sveučilišta u Zagrebu prije dva desetljeća supotpisali su blagopokojni kardinal Franjo Kuharića i pokojni predsjednik Hrvatskoga državnog sabora akademik Vlatko Pavletić te tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Marijan Šunjić i tadašnji dekan KBF-a akademik Franjo Šanjek, koji su nazočili svečanosti.

Zagrebačka nadbiskupija kolijevka je zagrebačkoga Sveučilišta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić podsjetio da je na današnji dan davne 1869. Hrvatski sabor izglasao zakonski članak “ob utemeljenju sveučilišta u glavnom gradu Zagrebu“, u kojemu se “Vladi zemaljskoj nalaže, da učini shodne korake, da se nadbiskupski licej zagrebački preustroji u fakultet teologijski“. Istaknuo je kako je povijest visokoga školstva u Zagrebu usko povezana sa Zagrebačkom (nad)biskupijom i onim razvojnim procesom što ga je još u 13. stoljeću pokrenuo zagrebački biskup Stjepan II. Babonić osnivanjem filozofsko-teoloških studija.

“Možemo reći da je Sveučilište u Zagrebu izraslo u stoljetnome procesu kojemu je Zagrebačka (nad)biskupija bila kolijevka”, istaknuo je kardinal dodavši kako potpisivani Ugovor regulira specifičan položaj KBF-a u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, a postao je model za slične ugovore sklopljene naknadno između drugih hrvatskih teoloških fakulteta i sveučilišta.

Rektor Boras ustvrdio je pak kako “Ugovor sa Svetom Stolicom daje snagu Sveučilištu u Zagrebu jer je taj ugovor iznad Ustava Republike Hrvatske, ali i danas imamo napade na autonomiju i zajedništvo Sveučilišta, upravo kada je riječ o programima KBF-a jer neki ne žele priznati da su to u zakonitom postupku akreditirani programi, a njihova je kvaliteta na najvišoj mogućoj razini”. “Sveučilište će uvijek disati hrvatski, ali prije svega ono će tragati za istinom”, zaključio je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Šustar izdvojio je pak tri vrednote utkane u KBF – kritičnost bez koje moderno europsko društvo ne može funkcionirati, dijalog i razboritost. Smatra kako nas “KBF treba učiti kako tu razboritost steći da je mi na vlasti znamo upregnuti za boljitak hrvatskoga društva” te pozvao na suradnju i zajedništvo.

Akademik Reiner – ispravljena je velika napravda koju je komunistička vlast učinila KBF-u

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako svečano obilježavamo dan kada je ispravljena velika nepravda koju je komunistička vlast 1952. nanijela KBF-u isključivši ga iz sastava sveučilišta. Ustvrdio je kako je to bio i pokušaj raskida s tradicijom hrvatskoga naroda, pokušaj da se iskorijeni kršćanski duh i kršćansko nasljeđe u čijem su okrilju Hrvati gradili svoje vrijednosti i identitet. Podsjetio je na bitnu ulogu Hrvatskog sabora u ispravljanju te povijesne nepravde jer je već 1990. rješenje komunističke vlasti proglašeno ništavnim. Hrvatski sabor time se i sam vratio svojoj povijesnoj ulozi prijatelja sveučilišta, obrazovanja i znanosti, zaključio je akademik Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti su uručene diplome licencima teoloških znanosti i diplomantima svih studijskih smjerova, kao i priznanja najuspješnijim studentima, a izvješće o radu u protekloj akademskoj godini podnio je dekan Matulić.

Čestitke KBF-u uputili su, među ostalima, i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dekan KBF-a Sveučilišta u Splitu prof. dr. Anđelko Domazet, prodekan za akademske poslove Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani doc. dr. Tadej Stegu te prodekan Pravoslavnoga bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu doc. dr. Vladan Tatalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.