Rektor Matošević: Pad broja sjemeništaraca je zaustavljen i osjeća se blagi porast zvanja

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine jučer su, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolite kardinala Josipa Bozanića, održali svoju 23. redovitu sjednicu u Sisku, u Velikom Kaptolu, sjedištu Sisačke biskupije, na kojoj su uz analizu duhovne pripreme ususret proglašenja blaženog Alojzija Stepinca svetim, govorili o Međubiskupijskom sjemeništu te Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku, gradu u kojem ponovno oživljena biskupija sv. Kvirina uskoro broji već pet godina postojanja, naglasivši da svaki put u gradu Sisku vidimo i doživimo nešto novo i lijepo.

Sisački biskup Vlado Košić je istaknuo da živimo u vremenima u kojima se, osobito u Sisku, borimo s poplavama i nezaposlenošću, ali i u vremenima novih nada i mogućnosti na društvenom i crkvenom području.

Biskupi su u svom bogatom radnom danu najprije analizirali duhovnu pripremu kojom naši vjernici s radošću i u pojačanoj molitvi idu ususret proglašenju svetim bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, našeg suvremenog mučenika za vjeru u Krista i jedinstvo Crkve, stoji u priopćenju iz Ureda Sisačke biskupije u kojem dodaju kako je dogovoreno da se do sljedeće sjednice pripremi Pismo koje će biskupi uputiti svim vjernicima naše Metropolije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tema sjednice bilo je Međubiskupijsko sjemenište i Nadbiskupska klasična gimnazija na Šalati, u Zagrebu. U tu svrhu, na tom dijelu sjednice, bili su pozvani prisustvovati rektor Sjemeništa preč. Domagoj Matošević i ravnatelj gimnazije dr. Marijan Franjčić, koji su biskupe upoznali sa stanjem u Međubiskupijskom sjemeništu i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji.

“Pad broja sjemeništaraca je zaustavljen i osjeća se blagi porast zvanja”, naveo je rektor Matošević, a teškoće s kojima se susreću odgojitelji povezane su s tendencijama vremena koje su sve više prisutne u našem hrvatskom društvu.

Ravnatelj Franjčić je pak istaknuo sve veće zanimanje za upis u gimnaziju koja želi razvijati svoj identitet i svoju respektabilnu tradiciju, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su složni da obje ove crkvene institucije vrše nezamjenjivu ulogu u našoj Crkvi i društvu koje još više žele učvrstiti držeći se zadanih kriterija, za koje su oni odgovorni. Na poseban način žele da se intenziviraju nastojanja oko duhovnih zvanja, koja na prvom mjestu treba pratiti pojačana molitva cijele Crkve.

U priopćenju navode kako je dogovoreno da će se sljedeća sjednica biskupa Zagrebačke metropolije održati u Lepoglavi, 15. prosinca ove 2014. godine, i tom će prigodom biskupi posjetiti prostorije zatočeništva blaženog Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.