Tko je Saša Leković – novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva?

Saša Leković
Zagreb, 25.04.2015 - Skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) birala je novo vodstvo i predsjednika HND-a. Na slici Saša Lekoviæ. foto HINA/ Tomislav PAVLEK / ik

Slobodni novinar Saša Leković izabran je za novog predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) na izbornoj skupštini HND-a održanoj u subotu u Novinarskom domu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Leković je u drugom krugu izbora dobio 46 glasova članova Skupštine članova delegata.

U prvom krugu izbora bili su i novinar Večernjeg lista Anton Filić, urednik HTV-a Nikola Kristić, slobodni novinar Gojko Marinković i urednik portala dalje.com Tomislav Galović, dok je slobodna novinarka Nataša Škarićić povukla svoju kandidaturu.

Saša Leković kao novoizabrani predsjednik HND-a u četverogodišnjem mandatu u svom je programu istaknuo da je novinarska profesija u Hrvatskoj devastirana, novinari velikim dijelom marginalizirani i manipulirani, a medijska scena kaotična. Predložio je pokretanje inicijativa za predlaganje zakona i zakonskih izmjena za transparentnije medijsko vlasništvo, jasniju i efikasniju zaštitu novinarske struke i bolji položaj novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leković je naglasio i važnost da HND razvija projekte koji će se prijavljivati na međunarodne natječaje, a iznio je i prijedlog pokretanja Centra za slobodu istraživanja u sklopu HND-a i Muzeja novinarstva.

Osim novog predsjednika, delegati koji predstavljaju sve HND-ove ogranke izabrali su i nove članove Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, Odbora za statut, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora fonda solidarnosti.

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. a među tridesetak osnivača bili su velikani poput Antuna Gustava Matoša, prvog predsjednika udruge Milana Grlovića te Marije Jurić Zagorke kao prve hrvatske profesionalne novinarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND okuplja oko tri tisuće članova i član je Međunarodne federacije novinara.

Kao glavni ciljevi HND-a istaknuti su ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima. Zaduženo je i za čuvanje ugleda i dostojanstva novinarske profesije, ali i za zaštitu novinara od samovolje izdavača i sprječavanje monopola.

Tko je Saša Leković?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Leković jr profesionalni novinar i trener istraživačkog novinarstva te medijski konzultant, 14 godina istovremeno je radio na radiju i novinama.

Od 2008. Saša Leković je suosnivač i trener u Medijskom trening centru pri Fakuletu za komunikacije i medije u Beogradu (FMK, CIN Beograd, CIN Zagreb), predavač istraživačkog novinarstva na FMK, te autor i urednik multimedijalnog projekta POTRAGA (web, TV, radio) kojega je od 2008. do sredine 2011. producirala beogradska medijska kuća na B92 a nakon toga Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) s sjedištem u Zagrebu.

Tijekom novinarske karijere bio je istraživački novinar u Globusu, izvršni urednik u tjedniku Arena te pomoćnik urednika u dnevnim novinama Jutarnji list, kao i osnivač i voditelj Odjela za istraživačko novinarstvo Europapress Holdinga, najveće novinsko-izdavačke kompanije u jugoistočnoj Europi. Leković je nekoliko godina bio član Regionalnog komiteta projekta SCOOP koji pomaže razvoj istraživačkog novinarstva u istočnoj i jugoistočnoj Europi, a financira ga danska vlada.

Leković je ujedno i stalni gostujući predavač istraživačkog novinarstva na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu. Inače je osnivač i direktor Centra za istraživačko novinarstvo, zagrebačke nevladine organizacije za razvoj istraživačkog novinarstva koja djeluje u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.