Sinoda o obitelji – Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu

Nakon putovanja na Kubu i SAD Papa Franjo vratio se u Rim gdje ga čekaju novi izazovi. Sveti Otac predvodit će vrlo važnu i vrlo zahtjevnu Sinodu o obitelji. U nedjelju, 4. listopada počela je XIV. Redovna opća Biskupijska sinoda, ovaj put posvećena temeljnoj ljudskoj zajednici – obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je zapravo sinoda? Riječ sinoda je grčkog podrijetla, a znači: hoditi zajedno. Biskupska sinoda je susret svih biskupa svijeta koji se u duhu kolegijalnosti okupljaju oko rimskoga biskupa (pape), kako bi promišljali o temama važnima za cijelu Crkvu. Sinoda može biti redovita ili izvanredna. Redovita se održava u unaprijed planiranim vremenskim razmacima, dok se izvanredna sinoda održava kako bi se promišljalo i raspravljalo o temama čije je rješavanje hitno.

Važno je istaknuti kako nije riječ o postizanju političke suglasnosti, jer sinoda ne funkcionira na način parlamenta i nema njegovu svrhu. Ona radije predstavlja osluškivanje svih sudionika, te podjelu informacija, savjeta i gledišta, nakon čega će Sveti Otac, zajedno s biskupima, odrediti smjer koji odgovara stvarnostima čitave Crkve. Biskupsku je sinodu ustanovio bl. Pavao VI. 15. rujna 1965. godine, motu proprijem Apostolica sollicitudo. Ove se godine obilježava njezina 50. obljetnica.

Sinoda o obitelji trajat će tri tjedna, od 4. do 25. listopada, a u tome razdoblju razmišljat će se o pozivu i poslanju obitelji u društvu kako bi se iz više aspekata mogla razmotriti problematika i izazovi s kojima se obitelj susreću danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sinodi će se razgovarati o pastoralu obitelji te brojnim izazovima koji danas stoje pred njom od kojih su medijski najistaknutije teme o razvedenim članovima Katoličke Crkve te osobama s homoseksualnim životnim stilom. Ova Sinoda trebala bi biti puno dinamičnija, a očekivanija je i veća participacija svih uključenih članova. Tema Sinode o kojoj će se raspravljati je Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu.

Na skupu će sudjelovati 270 sinodskih otaca, 107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije. Bit će prisutna i 24 stručnjaka i 51 sudionik bez prava glasa te 14 „bratskih delegata” iz drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

Prema izvorima iz Vatikana više će prostora biti dano radu u manjim skupinama. Na kraju sinode bit će samo jedan završni dokument – Relatio finalis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo poziva na otvorenost u razgovorima, kao i prošle godine kada je održana posljednja Sinoda o obitelji. Prema riječima Svetog Oca sinoda znači hoditi zajedno, a to bi trebalo značiti sljedeće: misliti hrabro i slobodno te ponizno slušati druge.

Rad Sinode podijeljen je u tri faze, svaki od kojih odgovara jednom od dijelova pripremnog dokumenta (Instrumentum laboris): izazovi za obitelj, razlučivanje obiteljskog zvanja i poslanje obitelji danas.

Završno izvješće na temelju rasprave trebalo bi biti predstavljeno sinodskim ocima nakon toga i Papi Franji koji ima slobodu prihvatiti ili odbiti razne preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi povjerenstva

Članovi povjerenstva za izradu završnog izvješća:

Kardinal Peter Erdö (Mađarska) – predsjedatelj
Nadbiskup Bruno Forte (Italija)
Kardinal Oswald Gracias (Indija)
Kardinal Donald Wuerl (SAD)
Kardinal John Dew (Novi Zeland)
Nadbiskup Victor Manuel Fernández (Argentina)
Biskup Mathieu Madega Lebouakehan (Gabon)
Biskup Marcello Semeraro (Italija)
Otac Adolfo Nicolás (vrhovni general Družbe Isusove)

Podsjetimo, prošle godine (od 5. do 19. listopada) održana je Treća izvanredna opća biskupijska sinoda na temu: “Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja Sinoda samo je nastavak već započetog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.