Španjolska predstava “Shake, Shake, Shake” otvara ovogodišnji “Zadar snova”

Predstava “Shake, Shake, Shake” španjolske kazališno cirkuske atrakcije CIE Pakipaya, čiji je glavni akter Tony, neodoljiv ekstravagantni junak koji će u ritmu i stilu sedamdesetih krenuti u potragu za idealnom partnericom otvara u subotu na zadarskom Forumu 18. Međunarodni festival suvremenog kazališta, multimedijalnu manifestaciju “Zadar snova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je namijenjena svim uzrastima, već je osvojila niz nagrada, među kojima i nagradu žirija na najvećem belgijskom uličnom festivalu Miramiro, a u Zadar je dovodi partnerska suradnja s Festivalom novog cirkusa i prikazuje se besplatno.

U nastavku večeri u Kazalištu lutaka otvorit će se izložba “Država u krevetu” kustoskinje Natashe Kadin s radovima mladih autorica iz Hrvatske te BiH, u konceptu koji propituje na koje načine i koliko duboko sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima i odlukama.

Za vikend će se održati Revija svjetskog kratkog filma u Sv. Donatu, u okviru koje će se prikazati 12 kratkometražnih naslova u dvije tematske večeri, “Pobjednički filmovi Tabor film festivala 2014” i “Fokus na Kosovo”. Filmovi se prikazuju u kasnim noćnim satima, počevši od 23 sata, imaju engleske titlovesu i ulaz za obje večeri je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “‘Ljubav prema subverziji” predstavlja kontinuitet aktivističke umjetničke prakse u našoj regiji, a temelji se na djelima iz Kolekcije Marinko Sudac, a obuhvaća razdoblje od šezdesetih do osamdesetih s radovima Gorgone, Tomislava Gotovca, grupe OHO, Crveni Peristil, Bosch + Bosch, Grupe šestorice i sudionika pokreta Nove umjetničke prakse. Otvaranje je 3. kolovoza u prostoru Sv. Dominika.

U naredni tjedan festival ulazi kazališnom premijerom predstave Ivice Buljana “Grobnica za Borisa Davidoviča” prema istoimenom djelu Danila Kiša, čije se objavljivanje 1976. u medijima nazivalo najvećim poslijeratnim skandalom na ovim prostorima. Predstava je nastala u produkciji Hartefakta i Bitef Teatra iz Beograda, Novog kazališta, “Zadra snova” Hrvatska i slovenskog Mini Teatra. Premijera će biti 4. kolovoza u Kazalištu lutaka Zadar.

Festival donosi i monodramu “Dug Rakef Saške/Dug RS”, istraživački projekt Saške Rakef o tome kako sve financijska dugovanja određuju život i psihofizičko stanje pojedinca te multimedijalnu instalaciju “Sizifov Pink” autorice Martine Nevistić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan posvećen zadarskim autorima i onima čiji je umjetnički put krenuo iz Zadra bit će 7. kolovoza, kada će se u Kazalištu lutaka premijerno izvesti predstava “Transmission”, druga faza međunarodnog istraživačkog projekta ‘Transit’, u istom prostoru, predstavit će se multimedijska instalacija i izložba autorice Alene Orović, koja u svom sadržaju dokumentira predstavu “Border lines III”, a u sv. Dominiku će se izvesti nagrađivani luminoakustični projekt “Lighterature Reading No. 14” Bojana Gagića i Miodraga Radovića.

Zadnji festivalski dan izvest će se predstava “Ko rukom odneseno” u režiji Bobe Jelčića. novi autorski projekt tog višestruko nagrađivanog kazališnog i filmskog redatelja koji prikazuje sudbinu Marka za kojeg bi se reklo da ima uspješan život, ali mu se dogodi nešto zbog čega ne može spavati ni biti u miru, nešto zbog čega mora tražiti pomoć svojih prijatelja.

Festival donosi i bogati glazbeni program, među ostalim održat će se koncert instrumentalne glazbe brazilskog Baoba Stereo Cluba u društvu glazbenika Mauricia Takare te srpskih grupa Bad Copy., hiphop trojca i “Repetitor”. Bit će tu i grupa Cul-De-Sac, koja je od osamdesetih surađivala na brojnim kazališnim, glazbenim i filmskim projekima i više je puta mijenjala postav, a u Zadru će ju predstaviti Darko Rundek, Franjo Glušac, Andreja Košavić, Miro Manojlović i drugi. Glazbeni nastup pratit će projekcije Nikole Vincelja – Jinksa i animirani film “Breme” Nicole Hewitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.