Što je Europa Nostra i kako je mala kapela dobila veliku nagradu?

Foto: Sisačka biskupija

Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su u srijedu 5. travnja u Bruxellesu i Den Haagu, dobitnike nagrade Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra za 2017. godinu. Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod dobila je nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Europa Nostra najprestižnija je nagrada Europske unije u području kulturne baštine. Ovaj program nagrada utemeljen je 1978. godine s ciljem prepoznavanja izvrsnosti na području očuvanja kulturne baštine. Do 2001. godine podijeljeno je 650 nagrada izvanrednim projektima na području očuvanja kulturne baštine, od crkvi, dvoraca i kazališta, do parkova, vrtova i povijesnih gradskih jezgri. Nagrada je također usmjerena i onim osobama, pojedincima ili grupama, profesionalcima ili volonterima, svima koji pomažu u očuvanju kulturne baštine.

Europa Nostra program nagrada u partnerstvu je s Europskom komisijom od 2002. godine. Nagrada za kulturnu baštinu svake godine predstavi do 31 istaknuto postignuće iz zemalja koje pripadaju EU Creative Europe programu.

Ove godine, od 202 prijavljenih projekata pojedinaca ili organizacija, iz ukupno 39 zemalja, odabrano je 29 izvrsnih u 18 zemalja, od kojih je i Hrvatska. Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod i povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder hrvatski su dobitnici nagrade za izvrsnost u očuvanju kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnost kapele sv. Martina

Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod, koja pripada župi Stari Farkašić, izniman je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na području Sisačke biskupije, koje datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Mala, na tradicionalan način građena kapela dražesnih obilježja vjerojatno je sagrađena u ranom 17. stoljeću, a dogradnje potječu iz 18. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je najljepši dio bogato uređen barokni interijer. Svi zidovi i stropovi prekriveni su s 88 drvenih ploča različitih veličina koje su obrubljene dekorativnim drvenim okvirom. Ploče su oslikane motivima isprepletenih simetričnih traka, cvjetova i listova u živim bojama koje oblikovanjem podsjećaju na lokalni vez. Slične stilske značajke vidljive su i na oltaru posvećenom Sv. Martinu.

Foto: Sisačka biskupija

Stručne konzervatorsko-restauratorske radove izveli su i koordinirali djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s župom Stari Farkašić i Sisačkom biskupijom, te je kapela i zajednički prijavljena na ovaj natječaj.

U obrazloženju ocjenjivačkoga suda stoji kako je “ovaj uzoran projekt istaknuo veliku vrijednost tradicionalne hrvatske arhitekture, dijela nacionalne baštine koji je proteklih stoljeća suočen sa zaboravom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je kapela sv. Martina značajna stanovnicima i vjernicima Staroga Broda pokazuje i obred blagoslivljanja kapele pod vodstvom biskupa Košića nakon postignutih rezultata vrijednih restauratora i cijele zajednice koji su sudjelovali u očuvanju ove krhke arhitekture. Posebno je izdvojena vrijednost kapele i osvještavanje lokalne zajednice kako bi se potaknula njezina sustavna zaštita u budućnosti.

Foto: Sisačka biskupija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.