Sutra 70. obljetnica stradanja na Daksi

Jubilarna 70. obljetnica stradanja na Daksi obilježava se sutra, 25. listopada. Molitvu na otoku Daksi u 11 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić u sklopu ceremonije odavanja počasti žrtvama na Daksi, a odlazak brodovima na Daksu iz luke Gruž organiziran je u vremenu od 9 do 10.30 sati, a nakon obreda i povratak u luku Gruž. Istoga dana u 19 sati biskup Uzinić će predvoditi misu zadušnicu za sve žrtve Dakse u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku, prenosi Ika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, iz svojih domova odvedeno je oko 300 građana Dubrovnika, među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksi ubijene su 53 osobe. Desetljećima nakon toga o tom događaju se nije smjelo govoriti, a kamoli komemorirati ga i tražiti odgovornost onih koji su zločin počinili.

Nakon demokratskih promjena organizirana je 1990. godine prva komemoracija na Daksi. Godine 2006. osnovana je Udruga Daksa 1944./45. koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom.

Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda”. DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Među stradalnicima na Daksi je i sedam svećenika. Četvorica su svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dvojica franjevaca su iz Reda Male braće: fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić i jedan je član Družbe Isusove o. Petar Perica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.