Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

Foto: fah

Zagrebačka filharmonija nastupit će u ponedjeljak 27. ožujka u Velikoj dvorani bečkog Konzerthausa, gdje će pod ravnanjem istaknutog kineskog dirigenta Muhai Tanga i uz solistički nastup austrijsko-ruske pijanistice Lise Smirnove izvesti program u kojemu će, uz djela svjetskog koncertnog repertoara, izvesti “Simfonijsko kolo” Jakova Gotovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, koncert je dio projekta “Godina kulture – Hrvatska i Austrija 2017.”, koji kroz niz manifestacija u Austriji i Hrvatskoj slavi prijateljstvo i povezanost dviju zemalja zemalja, te širi kulturne granice i njeguje prijateljske veze između Zagreba i Beča.

“Upravo vođeni tim projektom, zagrebački će Filharmoničari održati koncert u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal), pod ravnanjem proslavljenog kineskog dirigenta Muhai Tanga, dok će kao solistica nastupiti austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije”, stoji u najavi.

Sin uglednog kineskog filmskog redatelja, Muhai Tang dirigent je velike međunarodne reputacije. Karijeru je započeo godine 1983., kada je na poziv Herberta von Karajana nastupio u sezoni Berlinske filharmonije, što mu je otvorilo put do dirigentskog pulta ponajboljih europskih i svjetskih orkestara i opernih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov bogati repertoar obuhvaća djela od baroka pa sve do djela suvremenih skladatelja. Odnedavno je umjetnički ravnatelj Šangajske filharmonije, a nekoliko sezona bio je šef-dirigent Beogradske filharmonije, s kojom je nastupao i u sezoni Zagrebačke filharmonije u sklopu njezina Regionalnog ciklusa.

Lisa Smirnova, globalno priznata pijanistica koja očarava slušatelje izvedbama glazbe klasike i baroka, redovito nastupa u najvećim svjetskim dvorana kao što su Wigmore Hall u Londonu, Musikverein u Beču te newyorški Carnegie Hall. Surađuje s ponajboljim dirigentima današnjice poput Manfreda Honecka, Carlosa Kalmara, Andreya Boreyka i drugih.

Program Zagrebačke filharmonije u Beču najavljen je kao “vrlo zanimljiv i zahtjevan”: uz “Konzertstuck” Roberta Schumanna i veličanstvenu “Fantastičnu simfoniju” Hectora Berlioza, na programu će se, kao i prilikom svakog gostovanja, naći i jedna skladba hrvatskog skladatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovoga puta, to je ‘Simfonijsko kolo’ Jakova Gotovca, čime će naši filharmoničari prenijeti dašak hrvatske kulture Beču”, dodaje se u najavi.

“Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.” projekt je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.

“Takva suradnja između Austrije i Hrvatske pruža odličnu priliku da promoviramo naše kulturno bogatstvo, a nastupom Zagrebačke filharmonije moći ćemo pokazati svu našu raskoš i vrijednost u neponovljivom glazbenom doživljaju”, ističu Filharmoničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka filharmonija od sezone 2016./2017. za svojeg je novog šefa dirigenta izabrala mladog i karizmatičnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra, rođenog i odgajanog u okruženju i “školi” austrijske glazbene izvrsnosti, koji je orkestru dao novi polet i usmjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.