Sveti Franjo Saleški – zaštitnik pisaca, novinara i gluhih osoba

Danas katolici slave dan svetog Franje Saleškog (Saint François de Sales), ženevskog biskupa, crkvenog naučitelja, zaštitnika pisaca i novinara, posebno katoličkih, a zaštitnik je i gluhih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodio se 21. kolovoza 1567. Studirao je pravo, a završio dva doktorata: pravo i teologiju. Kao velikog intelektualca i posvećenog katolika tjeskobno ga je mučila kalvinska hereza koja se širila katoličkom Francuskom i okolnim frankofonskim krajevima.

Zašto je važan sveti Franjo Saleški?

Kao svećenik poslan je u područje južno od Ženevskog jezera, u pokrajinu Chablais, središte kalvinizma, gdje se isticao kao izvanredan dušobrižnik i borac za pravovjerje. Potrudio se da Radosnu vijest posebnim znakovima tumači i gluhim osobama. Živom i jakom vjerom uspio je oko 70 tisuća duša vratiti katoličkoj vjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je strpljiv i blag držeći se svoga načela: “Žlica meda privlači više muha nego bačva octa”.

Bio je ženevski biskup od 1602, sa sjedištem u Annecyju, jer je Ženeva bila kalvinistička. Djelovao je kao misionar u kalvinističkim krajevima, sjajan propovjednik i obnovitelj.

Napisao je više teoloških i asketskih djela, u kojima se ističe po blagosti, duhovnoj i psihičkoj uravnoteženosti. Od njegovih djela ističu se “Philoteia, uvod u duhovni život”, koje je doživjelo više od tisuću izdanja i “Theotimus, rasprava o Božjoj ljubavi”. Imao je važnu ulogu u razvoju teološke misli ranog novovjekovlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Franjo tvrdi da je svetost za svakog čovjeka

Značajan je jer je prvi gorljivo tvrdio da pobožnost i svetost nije ograničena samo na svećenički poziv ili život u samostanima, nju je moguće ostvariti u svakom zanimanju, poslu, zvanju i na svakom mjestu.

Po njegovom imenu prozvan je red salezijanaca, dušebrižnika djece i mladih koje je osnovao veliki svetac i čudotvorac Ivan don Bosco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.