Tihomir Dujmović: Tuđmanova Hrvatska više ne postoji – komunisti su preuzeli sve pozicije

Foto: narod.hr

Zagrebačka promocija knjige Tihomira Dujmovića “Hrvatska u raljama djece komunizma” održala se sinoć u dvorani Vijenac na Kaptolu, a osim autora knjige, govorili su Andrija Hebrang, Višnja Starešina i Goran Marić. U prepunoj dvorani u koju nisu mogli ući mnogi koji su željeli sudjelovati u zagrebačkom predstavljanju Dujmovićeve knjige, među gostima bili su i general Mladen Markač, Zdravko Tomac, Andrija Vrdoljak, Marija Slišković, predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”, dr. Mato Žugaj, ugledni zagrebački fizijatar, dr. Željka Markić, članica građanske inicijative “U ime obitelji”, Miroslav Škoro i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabrane ulomke iz knjige je čitao glumac Vinko Kraljević, a prvi je govorio Andrija Hebrang koji je kazao kako je autor knjige u svojim analizama temeljit, itekako poznaje činjenice i kroz njih polako stvara mozaik kojim objašnjava u kakvoj se situaciji Hrvatska danas nalazi.

“Hrvatska se nalazi u procjepu”, rekao je Hebrang te istaknuo kako je ona danas “najveći europski problem” jer je “ideološki prazna, izgubila je nacionalni identitet, izbrisani su temelji na kojima je nastala” te je zbog toga upala u moralnu, ali i ekonomsku krizu.

Uzrok su, ocijenio je Hebrang, upravo djeca komunizma. Pojasnio je kako je predsjednik Franjo Tuđman doživio samo dva poraza – neuspjeh u eliminiranju Udbe i stvaranju trećeg entiteta u BiH. Dodao je kako je Tuđman vjerujući u pomirbu, poražen od Udbe jer su se “očevi komunista pritajili za vrijeme rata koji nije bio njihov rat” da bi se kasnije “infiltrirali u sve pore hrvatskoga političkoga života”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Generacija očeva je odgojila “generaciju sinova u duhu komunizma” koji su odrastali u privilegiranom položaju i to je, kazao je Hebrang, “najveća greška hrvatske desnice” jer su djeca komunizma “još bezosjećajnija od očeva i ne prezaju ni pred čim”.

Istaknuo je kako djeca komunista čine danas vodstvo države pa je pritom spomenuo imena Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Budimira Lončara, Zorana Milanovića, Dejana Jovića, Sašu Perkovića, Željka Jovanovića i Slavka Linića.

Govoreći o Budimiru Lončaru, predsjedniku Savjeta za vanjsku politiku predsjednika Josipovića, dr. Hebrang je podsjetio na njegovu ulogu u uvođenju zabrane na uvoz oružja Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naime, 25.9.1991. Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ zatražio je u ime (do zuba naoružane JNA i Slobodana Miloševića) Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da Vijeće sigurnosti UN-a uvede zabranu uvoza oružja i sve vojne opreme svim republika na području Jugoslavije. Embargo je uveden i time me onemogućeno zakonito naoružavanje Hrvatske u obrani od srpske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr Hebrang napominje kako Dujmović ne preza ni pred gospodarskim temama pritom spominjući “predstečajnu nagodbu kao najveći osmišljeni zločin Slavka Linića”. Kazao je kako se trojka “Pusić, Pupovac, Josipović okrenula prema ‘regionu'”, a ne prema Europskoj uniji i svjetskim ulagačima.

Dodao je kako je upravo aktualna vlada sačinjena od ljudi kojima je “ministarska pozicija početak karijere, a ne vrhunac” te kako su upravo vlade ljevice krenule u rasprodaju Hrvatske, a za “prvi zadatak je aktualna vlada uzela ukinuće pokroviteljstva na Bleiburgu”, a zatim su povjerili Ivanu Grujiću Ured za otkrivanje grobova žrtava komunističkih zločina.

Dotaknuo se i lošeg odnosa prema braniteljima, ali i registra branitelja te napomenuo kako se otkrivanjem registra željelo maknuti kategoriju dragovoljca Domovinskog rata. Hebrang je dodao kako bi ministar branitelja Predrag Matić morao dati ostavku, tim više što je preminula braniteljica tijekom prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang je napomenuo kako je Dujomović kao najzabranjivaniji hrvatski novinar koji je pisao istinu o komunističkim zločinima ukazao u knjizi na uzroke koji su doveli Hrvatsku do ove situacije, no kazao je kako “ima svjetla u tunelu” pritom spominjući hrvatsku desnicu i predsjedničku kandidatkinju. “Reklamiranje” predsjedničke kandidatkinje HDZ-a izazvalo je negodovanje dijela publike.

Završio je promišljanjem Tihomira Dujmovića u knjizi: “2014. je za Hrvatsku isto što i 1990. godina – sudbina, opstanak ili totalna propast. Ili će biti tradicionalna ili je neće biti”.

Višnja Starešina, ugledna hrvatska novinarka i analitičarka, nekadašnja urednica i novinarka Večernjeg lista, stalna dopisnica Večernjeg lista pri UN-u, autorica “Vježbe u laboratoriju Balkan” i “Haška formula” te dokumentarnih filmova “Zaustavljeni glas” o Siniši Glavaševiću i “Treći pohod” o infiltraciji Al Kaide i radiklanog islama u BiH, nekoliko minuta nije mogla započeti s predstavljanjem Tihomira Dujmovića zbog oduševljenog pljeska kojim ju je pozdravila publika. Višnja Starešina rekla je kako misli da je najbolje da najnoviju knjigu Tihomira Dujmovića predstavi nastavljajući se na veliki dio knjige koji govori o novinarstvu u Hrvatskoj i hrvatskoj televiziji te je komentirajući odlomak iz knjige o Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a kazala kako je “paralela Goran Radman i Tihomir Dujmović sve što se nama (Hrvatskoj) dogodilo u posljednih 25 godina”. Obojica su se rodila u Ogulinu, a životi su im nakon toga išli potpuno drugačijim smjerom “životni put Radmana kao sina oficira JNA”, pozicije najmlađeg izvršnog sekretara Partije 80-ih pa sve do ravnatelja HRT-a, dok je Dujmović, naglasila je Starešina, “nakon fakulteta pokušavao biti novinar, otkrivao je svijet emigracije, disidenata, pisao knjige, radio filmove, no 2000. godine shvaća da slobode nisu takve kakve su mu izgledale 90-ih”. Starešina je naglasila kako je potrebno izgraditi novi sustav koji se ne temelji na podobnosti i sustav u kojem bi Dujmović mogao slobodno govoriti i predstavljati svoje stavove, a ne “govoriti istinu od dvorane do dvorane, poput misionara, jer u medijskom prostoru ne može dobiti prostor koji mu pripada”.

Posljednji je o knjizi i autoru govorio doktor ekonomskih znanosti i saborski zastupnik Goran Marić koji je napomenuo kako društvo jedino može opstati sa “mirom, zakonom i istinom, a u komunizmu smo najviše izgubili istinu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je istaknuo kako se upravo preko medija “pripremala istina na komunistički način”.

Ustvrdio je kako i dalje vrši “linč na intelektualcima desnice” kojih nema nigdje u političkom i društvenom vrhu, no napomenuo je kako se Dujmović bavi i ekonomskim pitanjem, ali i “skalpelski razotkriva političke klase koje dosljedno i disciplinirano izručuju Hrvatsku”. Marić je ocijenio kako Dujmović jasno piše o svakom ministru aktualne vlasti koje krasi “neznanje i moralna sakatost”. Istaknuo je štetnost zakona o predstečajnim nagodbama, a “sotonskim činom” nazvao monetizaciju autocesta.

Autor knjige “Hrvatska u raljama djece komunista” Tihomir Dujmović zahvalio se posjetiteljima u punoj dvorani te kazao kako vjeruje u dolazak boljih vremena, ukazao je da se “ne dira hrvatska svetinja”, ponajprije branitelji i generali nakon čega je cijela dvorana pljeskom pozdravila, na Dujmovićev zahtjev, generala Markača.

“Tuđmanova Hrvatska više ne postoji”, ustvrdio je Dujmović i dodao kako su “komunisti preuzeli sve pozicije” od pozicije medijskih urednika, političara, bankara pa i tajkuna, dok je desnica “ostala u zapećku” i zbog toga je “potrebna temeljna lustracija”.

“Politička podobnost je prošla svaku granicu, a Hrvatska je danas podjeljenija nego 90-ih”, rekao je Dujmović. Ukazao je na nesposobnost vlade i napomenuo kako će Hrvatska “za 5 godina biti običan zemljopisni pojam i ukoliko dobiju još 5 godina, upropastit će Hrvatsku do kraja”.

Predstavljanje najnovije knjige Tihomira Dujomovića vodila je njegova kći Lucija Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.