U klubu SKAC održana predavanja o bioetici: Čovjek čudo – poklonjen ili prisiljen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Protekle dvije subote održana su u klubu SKAC dva predavanja. Prvo o etičkim problemima umjetne oplodnje koje je održala ugledna bioetičarka dr.sc. Mirjana Radan, dr. med., prof., specijalist ginekologije i porodništva, pod naslovom Čovjek čudo – poklonjen ili prisiljen i drugo je održala certificirana edukatorica Ivana Zečević, podučavateljica FertilityCare sustava (CFCE, CFCP) FertilityCare sustav i NaPro liječenje – sklad praćenja plodnosti i održavanja ženskog zdravlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek čudo – poklonjen ili prisiljen

Prvo predavanje održano je 16. svibnja 2015. pod nazivom „Čovjek čudo – prihvaćen ili prisiljen“, o etičkim problemima umjetne oplodnje, koje je pred punom dvoranom održala ugledna bioetičarka dr. Mirjana Radan.

Fascinira činjenica da doktorica Radan nije samo specijalistica ginekologije i porodništva, nego je i završila studij filozofije i religijske kulture na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove i stekla doktorat iz bioetike (na temu etičke prosudbe metoda potpomognute oplodnje). Ta njezina svestranost bila je vidljiva i u njezinom predavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutne nije zbunila gomilom pojmova i definicija, nego je jasnim i konkretnim argumentima protumačila bioetički pristup umjetnoj oplodnji.

Iznijela je znanstvene dokaze za činjenicu da ljudski život počinje začećem, ali je pokazala i svoje iskreno divljenje dostojanstvu ljudske osobe kao Božjeg stvorenja. Dojmljiva je bila kratka meditacija u kojoj je doktorica posvijestila kako je svatko od nas jedinstven dar ovom svijetu jer statistički postoji vrlo mala vjerojatnost da se dogodi oplodnja i da se oplođena jajna stanica razvije u dijete (tj. da se ne dogodi spontani pobačaj).

Dr. Radan također podsjetila je na zadivljujuću istinu koju često shvaćamo kao nešto samo po sebi razumljivo, a to je da nijedan ljudski život nije rezultat slučajnosti. Posebno valja istaknuti riječi dr. Radan kako “uništavanjem samo jednog čovjeka (namjernim pobačajem ili uništavanjem „viška“ zametaka tijekom umjetne oplodnje) ne prekidamo samo život tog čovjeka, nego unaprijed sprječavamo da na svijet dođu njegovi potomci. Uništavanjem jednog zametka na neki način unaprijed ubijamo djecu, unuke i praunuke koje bi taj čovjek mogao imati da je imao priliku živjeti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezala je svoje znanje s vjerom u Boga i zalaganje za etičnost u medicini. Tijekom predavanja naglasila je da postoji jeftinija, sigurnija i svakako moralno prihvatljivija alternativa umjetnoj oplodnji, a to je prirodno planiranje obitelji, zaključila je dr. Mirjana Radan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FertilityCare sustav i NaPro metode liječenja neplodnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 23. svibnja 2015., u velikoj dvorani u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici održalo se predstavljanje FertilityCare sustava i NaPro metode liječenja neplodnosti.

Predstavljanje je održala Ivana Zečević, dopredsjednica Centra za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska te certificirana edukatorica i podučavateljica FertilityCare sustava.

Govorila je o tome kako je FertilityCare sustav cjelovit pristup ženskom zdravlju i plodnosti utemeljen na bilježenju promjena tijekom ciklusa. Za razliku od Billingsove metode (koja se također odnosi na praćenje ciklusa), FertilityCare sustav koristi standardizirane oznake za pojedine faze ciklusa, što olakšava praćenje. Učinkovitost FertilityCare sustava u odgađanju trudnoće veća je od 90 % jer taj sustav omogućuje prepoznavanje plodnih i neplodnih dana u ženinom ciklusu.

NaPro liječenje je metoda liječenja neplodnosti utemeljena na FertilityCare sustavu. Cilj NaPro liječenja omogućavanje je začeća prirodnim putem. NaPro liječenje se odvija u suradnji između parova, posebno educiranih podučavatelja i liječnika. Bilješke o promjenama u ciklusu pomažu u postavljanju dijagnoze i određivanju najprikladnijeg liječenja. NaPro liječenje učinkovito je kod neplodnosti, spontanih pobačaja i neredovitih krvarenja. NaPro liječenje pomaže u otkrivanju uzroka neplodnosti, a dijagnostički postupak i liječenje isti su kao u klasičnoj medicini. Važno je napomenuti da NaPro liječenje prema statističkim podacima rezultira većim brojem živorođene djece nego umjetna oplodnja jer umjetna oplodnja omogućuje velik broj začeća, ali se neki zametci uništavaju i ne mogu se dalje razvijati, dok NaPro liječenje omogućuje začeće i razvoj trudnoće prirodnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Zečević objasnila je posjetiteljima kako postoji prirodna, učinkovita i znanstveno dokazana metoda liječenja neplodnosti koja omogućuje parovima bolje upoznavanje promjena u tijelu, a usto je jeftinija, manje rizična i – što nikako nije najmanje važno – etički ispravnija nego umjetna oplodnja.

Umjesto skupog i neizvjesnog postupka umjetne oplodnje, pri kojem često dolazi do uništavanja „viška“ oplođenih jajnih stanica (potencijalnih ljudi koje nikad nećemo upoznati jer jednostavno nisu imali priliku živjeti), NaPro liječenje nudi mogućnost ostvarivanja začeća prirodnim putem u većini slučajeva i pritom omogućuje parovima da se zbliže u zajedničkom praćenju vlastite plodnosti. Ako postoji sigurnija, jeftinija, učinkovitija i moralno prihvatljivija alternativa, zašto ju ne iskoristiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.