U Sisku počela Međunarodna konferencija o parku skulptura

bitka kod siska
Foto: Darko Tepert, commons.wikimedia.org

U povodu Europske godine industrijske i tehničke baštine, koju je proglasilo Vijeće Europe, u Sisku se treću godinu održavaju Dani industrijske baštine koji su počeli u ponedjeljak trodnevnom Međunarodnom konferencijom o očuvanju parkova skulptura na otvorenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danima industrijske baštine želi se obnoviti iznimno vrijedna industrijska baština Siska, koja je obilježila povijest od druge polovice 19. stoljeća do današnjih dana. Bogatim programom do 3. listopada predstavit će se industrijska baština grada koja se kvalitetnom politikom može pretvoriti u gradski kulturni brend.

Dani su počeli otvorenjem trodnevne Međunarodne konferencije o očuvanju parkova skulptura na otvorenome, koja je okupila stručnjake iz svih krajeva svijeta. Skup, što se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarević, organizirali su Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju – restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu, uz potporu Gradskog muzeja iz Siska, Gradska galerija “Striegl”, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija je vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura, nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”, u kojemu Odsjek za konzervaciju – restauraciju splitske Akademije sudjeluje od 2012. godine, što Sisku mnogo znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o jedinstvenom Parku skulptura u urbanoj sredini, u kojem je 38 umjetnina nastalih između 1971. i 1990. u likovnoj koloniji Željezare Sisak. Restauraciju skulptura, koju smo počeli prije tri godine, sada ćemo nastaviti. Upravo taj park može, uz ostalo, postati pokretač kulturnog turizma”, rekla je na otvorenju skupa u ime organizatora Sagita Mirjam Sunara.

Da je riječ o iznimno bogatoj kulturnoj i industrijskoj baštini, potvrdila je i pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban, koja je najavila da će se dio sisačke baštine uskoro predstaviti i u Zagrebu.

Nakon početka skupa, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček predstavila je Holandsku kuću, projekt žitnog skladišta s kraja 18. stoljeća čijom će se obnovom, među ostalim, dobiti i prostor za uređenje info-centra industrijske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.