Eufrazijeva bazilika – Poreč

Eufrazijeva bazilika (Eufrazijana) jedan je od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u šestom stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve u Poreču, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Eufrazijeve pregradnje postojale su barem dvije faze ranokršćanskih građevina na istom mjestu. U Poreču je kršćanstvo utemeljeno već u četvrtom stoljeću te su bazilika, atrij, krstionica i episkopska palača izvanredni primjeri religiozne arhitekture, dok sama bazilika izuzetno spaja elemente klasicizma i bizanta.

Unutarnji i vanjski izgled bazilike

Sustav Eufrazijeve bazilike čine znamenite građevine: Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i cela trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor, za koji je najnovijim istraživanjima utvrđeno da pripada istom bizantskom razdoblju kao i bazilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poreč029
Bazilika, zapravo katedrala Uznesenja Marijina, počela se graditi 553. godine na temeljima ranije trobrodne bazilike. Do danas je doživjela niz promjena, pa tako na izvornom zdanju iz ranokršćanskog perioda stoji treća crkva u gotičkom stilu. Iako su samu zgradu oštetili potresi, ratovi i požari, autentični podni mozaici iz petog stoljeća ostali su sačuvani i reprezentativan su primjerak ranokršćanskog slikarstva. Prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica, kao i fascinantna kompozicija Bogorodice na prijestolju zadivljuju izradom filigranske finoće. Napomenimo kako najstariji fragmenti mozika datiraju iz trećeg stoljeća.

Blještavi mozaici, kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve, idu u red najljepših sačuvanih djela bizantske umjetnosti. Mozaicima su iznad apside predstavljeni apostoli s Isusom, u centralnom dijelu tadašnji biskup Eufrazije s maketom bazilike, anđeli čuvari, Djevica Marija s Isusom u krilu, domaći sveci mučenici, posebice sveti Mauro – prvi biskup, potom mučenik i zaštitnik grada Poreča i cijele istarske biskupije.

Euphrasius_Basilika
Uz sam rub slavoluka poredani su polukružno “medaljoni” s likovima mučenica. Dva glavna mozaična prikazanja predstavljaju Navještenje i Vizitaciju koja predstavlja umjetničku rijetkost jer je Blažena Djevica Marija prikazana trudna u susretu s Elizabetom. Trobrodnu katedralu nose dva reda vitkih mramornih stupova s raskošnim kapitelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo i podatak kako se u restauriranoj biskupskoj zgradi može posjetiti uređeni crkveni muzej u kojem su izloženi kameni spomenici i nalazi iz arheoloških istraživanja, fragmenti podnih mozaika iz četvrtog i petog stoljeća, ulomci skulpture iz drugog do četvrtog stoljeća, romanička, gotička i renesansna drvena skulptura, poliptih Antonija Vivarinija i triptih Antuna iz Padove.

Posjetite Svjetsku kulturnu baštinu u Hrvata

Kompleks Eufrazijeve bazilike predstavlja i svjetski značajan povijesni spomenik što je 1997. godine potvrdio i UNESCO, uvrštenjem u svjetsku kulturnu baštinu. Od tada baziliku posjećuje osim vjernika i veliki broj turista iz cijelog svijeta, diveći se ranokršćanskoj umjetnosti (mozaicima) i očuvanoj arhitekturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

poreč google karta
Turistički obilazak Eufrazijeve bazilike moguć je svakog dana, osim u vrijeme vjerskih obreda. Turistima i posjetiteljima bazilike omogućeno je i popeti se na zvonik s prekrasnim vidikom na Poreč i njegovu okolicu.

Kompleks je otvoren svakim danom osim nedjeljom i crkvenim blagdanom, a radno vrijeme raspoređeno je kroz godinu:

Od 1. do 3. mjeseca posjete su dozvoljene između 9 i 16 sati
Od 4. do 6. mjeseca posjete su dozvoljene između 9 i 18 sati
Od 7. do 8. mjeseca posjete su dozvoljene između 9 i 21 sat zbog turističke sezone
Od 9. do 10. mjeseca posjete su dozvoljene između 9 i 18 sati
Od 11. do 12. mjeseca posjete su dozvoljene između 9 i 16sati

Cijena ulaznica, bez obzira na vremensko razdoblje, za odrasle iznosi 40 kuna, školska djeca i studenti imaju 50 % popusta, odnosno plaćaju 20 kuna, dok predškolska djeca imaju besplatan ulaz. Također postoji i pogodnost za grupe odraslih posjetitelja, gdje je svaka deseta osoba “gratis”, ako voditelj grupe plaća za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceste su glavni prometni putovi kad želite doći do ovog istarskog grada. Poreč je dobro povezan s ostatkom Istre, ali i sa svim većim gradovima u okolici, kao što su Trst, Rijeka, Ljubljana i Zagreb. Najbliža komercijalna zračna luka nalazi se u Puli u koliko želite doći avionom. Pomorski je promet izgubio na važnosti, osim za turističke izlete, prvenstveno duž istarske obale i u Veneciju. Najbliža željeznička pruga je u Pazinu, koji je sjedište Istarske županije, a relacije i cijene prijevoza vlakom provjerite na stranicama HŽ-a prije polaska na put jer se tijekom sezone cijene mijenjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.