(VIDEO) Tijelo sv. Leopolda Mandića stiglo u Zagreb!

Tijelo sv. Leopolda postavljeno je u katedrali gdje će biti izloženo do četvrtka, nakon čega će biti preneseno u kapucinsku crkvu sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo raspored za prva dva dana:

U 19 sati održat će se svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Toga dana u zagrebačkoj će katedrali od 17.30 do ponoći biti mogućnost za ispovijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme boravka tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj će katedrali biti mogućnost za cjelodnevnu ispovijed.

Prvog dana boravka tijela, 13. travnja vjernici će se moći ispovijediti od 17.30 sati pa sve do ponoći, a u četvrtak 14. travnja od 10 do 19 sati.

U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda bit će cijeloga dana izloženo vjernicima na štovanje u katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 7 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, u 8 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u 9 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

U 19 sati svečanu misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH i provincijalima redovničkih zajednica. Euharistijsko slavlje prenosit će Radio Marija.

Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka slijedi bdjenje koje će voditi o. Ivan Ike Mandurić, DI, te je mogućnost ispovijedi do ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što se događalo:
17,45 sati

Kardinal Bozanić ocijenio je kako je puno osjećaja i ganuća u tom činu “koji povezuje prošlost i sadašnjost, sveopću crkvu i crkvu naše Zagrebačke nadbiskupijerazne krajeve naše domovine Hrvatske u nastojanju da sve promatramo u svjetlu božjeg milosrđa”.

“Draga braćo i sestre u Kristu, pozdavljam vas, sve okupljene na ovom jedinstvenom dočeku, pozdravljam braću biskupe, prezbitere i đakone, posebno mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, draga nam je njegova nazočnost u ovoj znakovitoj prigodi u kojoj želimo odati počast svecu čija je ustrajna molitva bila prožeta žarkom željom za jedinstvom svih kršćana”, rekao je Bozanić.

Pozdravio je, među ostalim, oce provincijale, među kojma posebno fra Juru Šarčevića, provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije i predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te oca Flaviana Giovannija Guselle, rektora svetišta sv. Leopolda u Padovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovim dočekom i izlaganjem tijela sv. Leopolda ponajprije odajemo slavu Bogu, izvoru svake svetosti, otvaramo svoja srca nadahnućima božjega duha koji naizgled neznatnim, malenim i skromnim ljudima čini čudesna djela svoje ljubavi”, naglasio je.

Bozanić je izrazio radost što će u prvostolnici, a zatim u zagrebačkoj Dubravi vjernici moći biti dublje uronjeni u razmatranje otajstva koje on tako vjerno i predano svjedoči.

“Stavljajući pred nas relikvije svetog Leopolda crkva nam sklreće pozornost na likove onih koji u životu i umiranju slijedili i navještali radosnu vijest spasenja da bismo zagledani u vječnost mogli vidjeti na koji su se način sveci sjedinili s Isusom Kristom”, ustvrdio je.

Prisutnost tijela sv. Leopolda potiče nas na snažnije življenje kršćanske vjere, prihvaćanje milosti svet ispovijedi i ljubav prema bližnjima, napomenuo je kardinal Bozanić.

17,28 sati

Tijelo sv. Leopolda dočekala su zvona Zagrebačke katedrale i tisuće vjernika ispred zagrebačke prvostolnice, gdje je tijelo okadio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

“Znamo koliko je nas narod privržen ovome svecu i koliko mu se zagovoraju”, poručio je kardinal Bozanić i posebno pozdravio mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, koji je također došao na doček relikvija sveca koji se posebno zalagao za jedinstvo crkvenog istoka i zapada.

Tijelo sv. Leopolda uneseno je u zagrebačku katedralu.

17,00 sati

U Zagreb je oko 17 sati stiglo tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića. Jedinstveni je to događaj koji se uklapa u Godinu milosrđa i 150. obljetnicu rođenja ovoga hrvatskog sveca.

Tijelo svetog Leopolda stiglo je u zagrebačku katedralu gdje svečani doček i liturgiju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Od petka do ponedjeljka ujutro tijelo će biti izloženo vjernicima u crkvi sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi.

Sveti Leopold nakon 75 godina dolazi među svoj hrvatski narod. Mi smo uistinu povijesna generacija koja će vidjeti tijelo svetoga Leopolda u svojoj domovini. Ne moramo u Padovu, nego on dolazi k nama, izjavio je fra Juro Šimić.

Crkva svetog Leopolda u Dubravi ime je dobila prema svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, svecu koji je rođen 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.

Uz mise i molitve organizirani su i popratni sadržaji. Nastupit će brojni glazbeni sastavi, klape i zborovi. Organizatori potvrđuju kako će ispred katedrale doći najmanje 90 autobusa hodočasnika, a ispred crkve svetog Leopolda u Dubravi barem 120 autobusa i to iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.