Večeras u emisiji Iza zavjese – Ivo Banac otkriva tko ga je izbacio iz Povjerenstva za suočavanje s prošlošću

Foto: Krasnodar Peršun/HRT

Ivo Banac večeras otkriva u emisiji “Iza zavjese” Tihomira Dujmovića: tko ga je izbacio iz Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, što očekuje od tog Povjerenstva, što se krije iza Junckerove zapovijedi da se Hrvatska vrati u arbitražu, što se zapravo događa u Makedoniji kojoj prijeti rat te zašto Srbi ponižavaju Bruxelles i Uniju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je bilo potpuno realno očekivati da će jedan od najboljih hrvatskih povjesničara i jedan od rijetkih koji nije izašao ispod Titovog šinjela u najširem smislu riječi, sasvim sigurno biti član, spekuliralo se i predsjednik, povjerenstva za suočavanje sa prošlošću, dr. Ivo Banac uopće nije član tog tijela, a neslužbeno doznajemo da nije niti pozvan u to tijelo! No, svakako ćemo večras u emisiji Tihomira Dujmovića “Iza zavjese” čuti što se dogodilo i kako je moguće da ugledni Banac ne sjedi u tom povijesnom povjerenstvu. U nedavnom intervjuu koji je dao „Novom listu“, Banac je neobično oštar i zamjetno zajedljiv prema Davoru Božinoviću, desnoj ruci premijera Plenkovića, pa na jednom mjestu sarkastično dodaje „uvijek se mogu naći razlozi zašto je Davor Božinović radio kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu SR Hrvatske, ali to ne mogu biti dokazi u prilog demokratskog karaktera JNA“.

Govoreći pak o ovakvom povjerenstvu, Banac dodaje da „ono što on (Plenković) i predstojnik njegovog ureda Davor Božinović rade, nije ništa drugo negoli odugovlačenje i skretanje pažnje sa onog što se od Vlade i Sabora očekuje“. Banac je dakle pun gorčine, čut ćemo Iza zavjese što očekuje od ovog povjerenstva i kako gleda na njegov sastav.

U nastavku emisije Banac će komentirati neočekivani prijedlog predsjednika Europske komisije Hrvatskoj da nastavi s arbitražom glede Pirana, kao i komentare da je to očito znak da hrvatska diplomacija nije dobro odradila svoj posao. Banac će osim toga komentirati i pet scenarija koje je Juncker ponudio kao potencijalne mogućnosti razvoja Unije, te analize što koji od njih donosi Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuti ćemo i odgovor na pitanje kreće li Ivo Banac u diplomaciju o čemu se šuška duže vremena. Kako gleda na poniženje koje je Beograd priredio predstavnici Unije za njenog posjeta Srbiji, boji li se rata u Makedoniji i što bi on mogao donijeti Balkanu, te kako gleda na hrvatsko držanje glede novog suđenja Srbiji za genocid u Srebrenici, teme su i pitanja na koja ćemo čuti Bančeve odgovore u večerašnjoj emisiji „Iza zavjese“.

Emisija se emitira na HTV-u 1, u srijedu u 21:15, dok je repriza na HTV-u 4, u četvrtak u 15:15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.