(VIDEO) ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ – kontroverzni film Predraga Ličine za koji je HAVC izdvojio 3,2 milijuna kuna!

Foto: Snimka zaslona

Za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” HAVC je izdvojio 3,2 milijuna kuna, prema pisanju Nacionala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je bankrotirala, a zaražena voda pretvara Hrvate u zombije. Imuni su jedino lokalni Srbi (iz Hrvatske op.). U filmu je trebao nastupiti i Rade Šerbedžija. On bi igrao lik iz čije se krvi radi serum za pretvaranje zombija natrag u ljude, međutim, u vrijeme snimanja nije imao slobodnih termina, piše o radnji filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ Jutarnji list.

Film su financijski poduprli HAVC i Filmski centar Srbije. Izlazi u produkciji zagrebačke Kinorame i beogradskog Art & Popcorna. HAVC-ovi tadašnji  savjetnici Dalibor Matanić i Dean Šoša, koji su određivali što će se snimati, očito su htjeli uzdrmati ustaljene kanone hrvatske kinematografije kada su propustili taj tekst u produkciji renomiranog poduzeća Kinorama, prema pisanju Jutarnjeg lista.

> Producentica Anita Juka: ‘Zanimljivo da su HDZ-ov Zakon o audiovizualnim djelatnostima aktivno branili SDP-ov Nenad Stazić i oporba’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

> Društvo audiovizualnih djelatnika: ‘Ista imena nalazimo u tijelima HAVC-a, u HDFR-u, HUP-u, Ministarstvu kulture….’

A redatelj i scenarist Predrag Ličina još je više podgrijao užarenu atmosferu komentarom na Facebooku pokličem “Sprem’te se, sprem’te”, očito dajući do znanja da ga nije strah političkih reakcija s bilo koje strane, nastavlja Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj filma Predrag Ličina, sin je nekada poznatog novinara Vjesnika u vrijeme komunizma Đorđa Ličine. Jutarnji list piše da su redatelju filma Predragu Ličini „prigovorili da je njegov otac Đorđe Ličina, nekadašnji novinar zagrebačkog Vjesnika, napravio karijeru ‘zlonamjerno’ pišući o ustaškoj (povremeno i četničkoj) emigraciji, objavivši i tridesetak romana na tu temu, te da je sin, prema svemu sudeći, naslijedio očeva uvjerenja“.

Što reći o radnji filma?

Ličinin „Posljednji Srbin u Hrvatskoj” odigrava se sedam godina nakon bankrota Hrvatske, ne spominje se vrijeme kad je to bilo, u njoj je čista nezagađena voda postala dragocjenost, luksuz koji si mogu priuštiti samo bogati. Glavni junak je ekstrovertni Mićo srpske nacionalnosti (u filmu ga glumi Krešimir Mikić), koji vozi skupi kabriolet i nehotični je svjedok toga kako zaražena voda pretvara Hrvate u zombije. On je Srbin, zapravo se zove Milan Motika, što se pokaže presudnim u daljnjem razvoju događaja, jer su Srbi iz Hrvatske iz nekog razloga otporni na opasni virus, piše Nenad Polimac za Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mićo hrabro kreće u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom i probijat će se kroz svijet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti. Zaplet je to filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj redatelja Predraga Ličine, za koji je objavljena i prva najava:

Nakon filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” definitivno mijenja profil hrvatske kinematografije: umjesto nekadašnje, sklone introvertnim dramama, ova nova, kojom je 2019. počela, žestoko provocira i ponadajmo se da će tako još dugo ostati, tvrdi i završava Nenad Polimac za Jutarnji list.

Teleport Zovko – film u koje se Ličina ‘zeza na temu pojave Gospe u Međugorju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao podatak iz filmske biografije  prvi igrani film Đorđa Ličine bio “Teleport Zovko” iz 2013. godine, trajao je samo 17 minuta. To je futuristička priča o bračnom paru koji odlučuje prihvatiti ponudu opskurne turističke agencije za teleportaciju, sve dok supruga, umjesto u mjestašcu kraj Dubrovnika, ne završi među ovcama u Međugorju. 

> Zorica Gregurić o filmu koji se izruguje udovicama hrvatskih branitelja: Moralna nakaznost i umjetničke slobode

> Branitelji ministrici Obuljen i glavnom državnom odvjetniku: ‘Kada će se razriješiti kriminal u HAVC-u i je li Chris the Swiss hrvatski film?’

Ličina, do sada najpoznatiji kao autor TV serije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”, i do sada se šalio s mitovima u Hrvata. Primjerice, snimio je kratki film “Teleport Zovko”, znanstveno-fantastični film u kojem ismijava temu pojave Gospe u Međugorju, navodi o filmu Nacional.

“Kakva bi bila reakcija konzervativne desnice da su shvatili na koji sam način dao svoju viziju onog što se dogodilo 24. lipnja 1981. godine? Ne piše bez veze na početku da je film ‘Teleport Zovko’ snimljen prema istinitom događaju. Znači, ja u filmu priznajem da se ona ukazala, ali pitanje je – kako? U mom filmu vidjelice su heavy metalci koji su nakon toga otišli u drugom smjeru”, rekao je za Nacional Ličina.

> Ivona Juka: “Dok se ne procesuiraju krađe u HAVC-u, bojim se da tko god dođe umjesto Hribara – radit će isto”

Usput dodajmo i kako je Predrag Ličina nedavno objavio knjigu ‘Bljuzga u praskozorje’ sastavljenu od tri priče, čije je izdavanje potporom omogućilo i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Za kraj donosimo dio intervjua Predraga Ličine za Nacional:

Tijekom emitiranja serije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” u pojedinim medijima su vas optuživali da je HRT kupio seriju samo zato što je vaša djevojka Zinka Bardić bliska s premijerom Zoranom Milanovićem.

Ličina: Uopće nije bilo važno to da je serija odobrena u doba HDZ-a i kakva je, nego je važno tko si i što si – pa udri! To je zato što živimo u zemlji mržnje. Po defaultu, čovjek mrzi. “Zvizdan” dobije prestižnu nagradu u Cannesu, a komentari su da je to neka drvena palma, da kakva je to nagrada. Onog trenutka kada hrvatski film dobije Zlatnu palmu u Cannesu, komentari će biti – i taj Cannes se srozao. Sjetite se koliko je mržnje bilo spram serije “Crno-bijeli svijet”. Kada bi Hrvatska i Norveška sutra zamijenili mjesta, da se svi Hrvati ujutro probude u Norveškoj, počela bi mržnja jer je zima, zatim bi mrzili jer u Norveškoj brzo pada mrak, a na kraju bi mrzili i norveški BDP i gospodarski rast. Što je viši BDP, više mrzimo.

S time da ste vi odlučili pomiješati zombi film s totalnom političkom provokacijom. Poruka filma je jasna – Hrvati će se spasiti nakon što transfuzijom dobiju srpsku krv i tako se spašava hrvatska nacija.

Ličina: Da, ali neće to biti baš tako. Ne mogu vam otkriti detalje, ali nuspojave će biti zastrašujuće. Što biste vi napravili u tom trenutku, biste li ubrizgali serum u venu bez obzira na to što dolazi od srpske krvi? Naravno da biste ubrizgali.

Tu počinje hrvatsko-srpska reintegracija.

Ličina: U zombi apokalipsi zaboravlja se tko je Hrvat a tko Srbin, Mađar, Talijan ili Albanac. Važno je obraniti se i preživjeti napad pomahnitalih zombija. Najveće mi je pitanje hoće li zombiji biti brzi ili spori, već tri godine razmišljam o tome.

Reakcije na vaš film na desničarskim internetskim portalima zapravo su očekivane, od autora kao što je Velimir Bujanec pa nadalje.

Ličina: Znate li vi što je u novinama pisalo 1992. godine? Domagoj Margetić intervjuirao je Gorana Pavletića i tada je napisao da filmskom akademijom u Zagrebu vladaju Srbi, a da ja na partyjima puštam Partibrejkerse i Riblju čorbu. Poludio sam na ovo s Ribljom Čorbom jer u životu nisam slušao Riblju Čorbu i mrzim je. Pa ne živimo u 1992. Radikalni desničari trebaju biti sretni jer sam u filmu iskorijenio sve Srbe iz Hrvatske, što je jasno iz naslova filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’. Pa zar im ni to nije dovoljno? Zar je naslov trebao biti ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj umire u teškim mukama’? Valjda bi Bujanec i njegovi tada bili zadovoljni.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

> Marcel Holjevac: Stazićev poučak – kad nemaš argumenata, viči ‘fašizam!’

I za kraj jedno ne nebitno pitanje: premda se film reklamira kao zombie horor komedija, kako bi reagirala hrvatska politička i medijska ‘elita’ da se napravio potpuno isti film samo sa inverzijom: da se hrvatski Srbi spašavaju od zombie virusa ubrizgavanjem krvi Hrvata?

*U dugometražnom igranom filmu ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ glume  Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac, Judita Franković Brdar i mnogi drugi.

 Film u hrvatska kina stiže 28. veljače, a za distribuciju u Hrvatskoj je zadužen 2i Film’, a čini se kako će otprilike u isto vrijeme biti prikazan i na beogradskom FEST-u. Scenarij i režiju filma potpisuje Predrag Ličina, direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažer Tomislav Pavlic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.